Svet

Bivši šef vojnog komiteta NATO Petr Pavel pobedio na predsedničkim izborima u Češkoj

Kampanju bivšeg generala, koji se prvi put kandidovao za predsednika, obeležila je snažna podrška NATO-U, Evropskoj uniji i Ukrajini
Bivši šef vojnog komiteta NATO Petr Pavel pobedio na predsedničkim izborima u Češkoj© Танјуг/AP Photo/Petr David Josek

Penzionisani načelnik češke vojske, bivši šef vojnog komiteta NATO i izrazito prozapadni kandidat Petr Pavel (61) odneo je pobedu na predsedničkim izborima u Češkoj, pokazali su preliminarni rezultati.

Obrađeno je oko 97 odsto glasačih listića, a Pavel ima 57,8 odsto glasova u poređenju sa 42,2 odsto podrške koju je dobio njegov suparnik, bivši premijer Andrej Babiš.

"Pobedile su vrednosti kao što su istina, dostojanstvo, poštovanje i poniznost. Uveren sam da te vrednosti deli velika većina nas, vredi da pokušamo da ih učinimo delom naših života i vratimo ih u Praški zamak i našu politiku", rekao je Pavel pristalicama i novinarima.

Pavel će stupiti na dužnost u martu kada će zameniti odlazećeg predsednika Miloša Zemana.

Kampanju bivšeg generala, koji se prvi put kandidovao za predsednika, obeležila je snažna podrška NATO-U, Evropskoj uniji i Ukrajini.

Babiš je prihvatio izborni poraz i čestitao Pavelu pobedu u govoru pred pristalicama, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi.

Pavelu je čestitao i premijer Petr Fiala koji je naveo da je "veoma važno što će u Pragu biti osoba koja namerava da ne deli, već da ujedinjuje društvo".

Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, a izlaznost je bila 68,24 odsto.

Pavel je tada dobio 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš, sa 34,99 odsto osvojenih glasova.

Za pobedu na izborima bilo je dovoljno da jedan od kandidata u drugom krugu dobije prostu većinu glasova.

image