Svet

Andrej Babiš izazvao pometnju među češkim političarima izjavom o vojnom (ne) pomaganju Poljskoj

Na pitanje da li bi vojno intervenisao u hipotetičkom slučaju ruskog napada na Poljsku Babiš je odgovorio sa "naravno da ne", nakon čega je pojasnio da ne veruje da bi se to dogodilo i da svetski lideri treba da misle o miru
Andrej Babiš izazvao pometnju među češkim političarima izjavom o vojnom (ne) pomaganju Poljskojwww.globallookpress.com © Georges Schneider via www.imago-/www.imago-images.de

Kandidat u predstojećim predsedničkim izborima u Češkoj Andrej Babiš izazvao je pometnju u javnosti kada je izjavio da ne bi ušao u vojni sukob u hipotetičkom slučaju koji podrazumeva da Rusija napadne Poljsku, ili neku od baltičkih zemalja.

Babiš je tokom nedavnog TV duela koji je emitovala "Češka televizija" upitan da li bi pristao da češke trupe intervenišu u slučaju tog teorjiskog sukoba na teritoriji čeških suseda i NATO saveznika, prenosi "Euroaktiv".

"Naravno da ne. Mislim da treba da razgovaramo o miru", odgovorio je bivši premijer Češke Babiš.

Češki predsednik je zvanični vrhovni komandant oružanih snaga zemlje, a Češka je, kao i Poljska i sve tri baltičke zemlje, članica NATO alijanse.

Babiševa izjava naišla je na kritike čeških političara, uključujući i potpredsednika vlade Marijana Jurečku.

"Izvinjavam se svim građanima Poljske i drugim saveznicima; posvećenost koja proizlazi iz našeg članstva u NATO-u jeste i ostaće na mestu, uprkos onome što je Andrej Babiš rekao danas u debati", napisao je Jurečka na Tviteru.

Nakon debate, Babiš je pojasnio svoju izjavu, ukazavši da se njena suština odnosila na to da svet sada treba da razmišlja o miru, a ne o novim sukobima.

"U TV duelu nisam želeo da odgovorim na hipotetičko pitanje o invaziji Poljske ili Baltika. Uveren sam da se to neće desiti", napisao je Babiš na Tviteru i dodao da je "odgovornost svetskih političara je da spreče rat. Ali ako bi do invazije zaista došlo, ja bih se, naravno, pridržavao člana 5."

U predizbornoj kampanji Babiš je drugog predsedničkog kandidata – bivšeg predsednika vojnog komiteta NATO Petra Pavela – predstavio kao ratnog huškača.

Babiš i Pavel su dva kandidata koja su ostala u trci nakon prvog kruga izbora. Drugo kolo će se održati u petak i subotu.

Prema poslednjoj anketi agencije "STEM" koju citira "Euroaktiv", Pavel bi mogao da pobedi Babiša sa 57,7 odsto glasova.

image