Svet

"Volstrit džornal": Izrael napao iranske vojne objekte

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahian nazvao je napad "kukavičkim udarom" čiji je cilj stvaranje "nesigurnosti u Iranu"
"Volstrit džornal": Izrael napao iranske vojne objektewww.globallookpress.com © Shadi Jarar'Ah/Keystone Press Agency

Izrael je izveo napad dronovima na odbrambeni kompleks u Iranu, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na američke zvaničnike.

"Izrael je izveo skriveni napad bespilotnim letelicama na iranski odbrambeni objekat u trenutku kada Sjedinjene Američke Države i Izrael traže nove mogućnosti da obuzdaju nuklearne i vojne ambicije Teherana", piše list i navodi da je u pitanju "sve veća vojna saradnja (Irana) sa Rusijom".

Iranski zvaničnici rekli su da je protivvazdušna odbrana zemlje odbranila pokušaj napada tri mala drona koji su gađali fabriku municije u gradu Isfahan, koja se nalazi u blizini lokacije koja pripada Iranskom svemirskom istraživačkom centru, koji je pod sankcijama SAD zbog rada na programu balističkih raketa.

Izraelska vojska je odbila da komentariše.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahian nazvao je napad "kukavičkim udarom" čiji je cilj stvaranje "nesigurnosti u Iranu".

"Takve akcije ne mogu uticati na odlučnost i nameru naših stručnjaka za miroljubivi nuklearni napredak", rekao je on, a prenela vladina novinska služba PadDolat.

"Volstrit džornal" naglašava da je ovo "prvi izraelski udar za koji se saznalo" otkako je premijer Benjamin Netanijahu preuzeo dužnost.

Ranije je televizija "Al Arabija" javila, pozivajući se na izvore, da su američko vazduhoplovstvo i "druga zemlja" napale vojnu fabriku iranskog Ministarstva odbrane. Sa druge strane, američki izvori kanala "Al Hadat" tvrde da Izrael nije umešan u napad, a svrha operacije je da se "Iranu i Rusiji demonstrira" spremnost SAD da se suprotstave "proizvodnji i izvozu (balističkog) oružja".

Agencija IRNA je u nedelju uveče javila da je snažna eksplozija potresla grad Isfahan, koji se nalazi u centralnom delu Irana. Kasnije je republičko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u subotu bespilotnim letelicama izvršen neuspešan napad na jedan od centara resora. Jedan dron je oboren, druga dva su upala u odbrambene zamke i eksplodirala. U napadu niko nije povređen, pričinjena je manja materijalna šteta. Istovremeno, u saopštenju nije precizirano koga Teheran smatra umešanim u napad.

image