Svet

Tajani: Italija mora da štiti svoje nacionalne interese u EU

Šef italijanske diplomatije saopštio da će Rim najverovatnije Kijevu poslati sisteme protivvazduhoplovne odbrane
Tajani: Italija mora da štiti svoje nacionalne interese u EU© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Evropska unija je zajednica država u kojoj susedi žive zajedno, a članice poput Italije moraju da se zauzmu za sebe, poručio je ministar spoljnih poslova te zemlje Antonio Tajani.

"Evropa je kondominijum, svi živimo zajedno, svako od nas može da ima različite interese, ali moramo da se istaknemo", rekao je Tajani u Firenci gde je od gradskih vlasti primio nagradu "Zlatni fiorino".

On je istakao da se Italijani danas često bore rame uz rame, čak i na evropskom nivou, kako bi zaštitili sopstveni nacionalni interes u evropskom kontekstu.

"Štititi nacionalne interese u Evropi ne podrazumeva da idete protiv Evrope", naveo je italijanski šef diplomatije i ukazao da Evropa treba da predstavlja spoj različitih interesa.

Tajani je danas saopštio da će Italija najverovatnije poslati Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane "SAMP/T" kako bi se Kijev izborio sa "talasom raketnih napada".

"Parlament je pre nekoliko dana izglasao mogućnost da Ukrajini pošaljemo još naoružanja, a najverovatnije će joj biti poslati sistemi protivvazdušne odbrane", najavio je ministar spoljnih poslova Italije.

Dodao je da će italijanski parlament obavestiti ministra odbrane Gvida Krozeta pre nego što bilo koje oružje bude bilo poslato. 

image