Svet

Čistke u Ukrajini se nastavljaju: O čemu mašta načelnica poreske službe Kijeva?

Torba "Ermes", put na Maldive, milion dolara i nova funkcija - neke su od stvari o kojim sanja jedan od funkcionera Kijeva
Čistke u Ukrajini se nastavljaju: O čemu mašta načelnica poreske službe Kijeva?www.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Vlada Ukrajine danas je razrešila dužnosti direktora carine Ukrajine i njegova dva zamenika, objavio je poslanik Rade Aleksej Gončarenko.

"Vlada je razrešila dužnosti rukovodeće strukture carine. Otkaz su dobili vršilac dužnosti direktora carine Demčenko i njegovi zamenici Ščuckij i Čerkaskij", napisao je Gončarenko na Telegramu, dok je prošle srede on izjavio da će na čelo carine doći jedan od zamenika Demčenka - Sergej Zvjagincev.

Odluka je usledila nakon izjave ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da će nastaviti sa smenom neodgovarajućeg rukovodstva.

"Oni koji ne ispunjavaju glavne zahteve države i društva ne treba da ostanu u svojim foteljama", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Tokom dana, član i rukovodilac frakcije vladajuće ukrajinske partije u Radi "Sluga naroda" David Arahamija kazao je da će se zemlja menjati i tokom rata, te da će država sama doći po one koje bi trebalo smeniti i pomoći im da se promene, ukoliko oni već nisu spremni na taj proces.

Ukrajinski portal "Strana.ua", pozivajući se na svoj izvor, objasnio je smenu rukovodstva carine time što je njen top menadžment postao "previše toksičan i povezan sa ogromnim brojem skandala", dok je zvanični Telegram kanal ukrajinske Službe bezbednosti potvrdio da su masovni pretresi posledica naredbi Zelenskog. 

"Ispunjavamo zadatak koji je zadao Vladimir Zelenski i istovremeno nanosimo udarac unutrašnjem neprijatelju", saopštili su iz Službe bezbednosti. 

U međuvremenu, ukrajinski državni istražni biro saopštio je da je kod šefice poreske službe Kijeva Oksane Dacij prilikom pretresa pronađeno oko 160.000 dolara, 2.200 evra, luksuzni satovi i kola. Ona je osumnjičena za zloupotrebu svojih ovlašćenja i položaja vlasti.

"Ukrajinskaja pravda" prethodno je izvestila da vlasti pretresaju domove rukovodila poreske uprave u Kijevu zbog slučaja o nezakonitom vraćanju PDV-a iz državnog budžeta. Zbog takvih akcija, kako se procenjuje, više od 30 miliona grivni (oko 800.000 dolara) državnih sredstava je zloupotrebljeno.

O čemu sanjaju u poreskoj službi Kijeva?

O tome da nikada nije kasno sanjati, danas je pisao i ukrajinski medij "Strana.ua", koji je objavio fotografiju spiska želja načelnice poreske službe Oksane.

Oksana, bez obzira na godine, po svemu sudeći još nije prestala da mašta, o čemu svedoče ceduljice koje su pronašli agenti istražnog biroa. Ona se nada tašni "Ermes", satu "Brege", bundi od samura, putu u London i na Maldive, novoj dužnosti, kao i tome da zaradi milion dolara.

Osim toga, biro navodi da je Oksana Dacij davala lažne podatke o svojim prihodima, veštački "naduvavala" bruto troškove kada su u pitanju neka preduzeća, a bavila se i drugim nezakonitim radnjama.

Ipak, Oksana je, po svemu sudeći, ipak uspela da ostvari deo svojih želja. Na mrežama se pojavila informacija da se sada već bivša direktorka poreske službe Kijeva za potrebe poreske inspekcije fotografisala u haljini "Dolče i Gabana", koja košta nešto malo manje od 1.000 evra, piše "Ukraina.ru".

Zna se i da Oksana ima tri stana  u Kijevu čija je ukupna vrednost milion dolara, ali i kuću u Kijevskoj oblasti, kao i dva automobila koji su procenjeni na 150.000 dolara.

Ko je danas još dobio otkaz?

Osim carine, na meti se danas našla i državna agencija za šumske resurse. Prvi zamenik načelnika ove organizacije Jurij Sotkin dobio je otkaz, a sa dužnosti je smenjen i zamenik šefa državne službe za bezbednost hrane i zaštitu potrošača.

Poslednjih dana pod lupom je bio i deputa i biznismen Vadim Stolar, koji se sredinom januara prvi put vratio u Ukrajinu od početka vojne operacije. Prema pisanju ukrajinskih medija, vlasti su sinoć izvršile pretres njegove imovine.

Poslanik Gončarenko, koji je izvestio o smeni rukovodstva carine, izjavio je i da je vrlo moguće da će doći do smene još jednog funkcionera. Ovaj put je imao u vidu ministra odbrane Reznikova, za koje je napisao da je vrlo verovatno da će preći na mesto ministra pravde.

Tokom dana mediji su preneli i da se pod istragom nalaze oligarsi Igor Kolomojski i Arsen Avakov, ali i određeni sektori Ministarstva odbrane, uključujući tu i bivšeg direktora Odeljenja za javne nabavke Ministarstva odbrane Bogdana Hmeljnickog i bivšeg zamenika ministra odbrane Vjačeslava Šapovalova. 

Hmeljnicki se tereti da je proneverio oko 2,8 miliona dolara i obezbedio Oružanim snagama Ukrajine nekvalitetne pancire, dok je Šapovalov osumnjičen za nezakonite radnje, usled kojih pojedine jedinice nisu dobile ličnu zaštitnu opremu vrednu oko 27 miliona dolara. 

image