Svet

Iran optužio Izrael pred UN za napad dronovima na fabriku municije

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN, Antoniu Guterešu, iranski izaslanik u UN Amir Said Iravani napisao je da je "primarna istraga sugerisala da je Izrael odgovoran" za napad
Iran optužio Izrael pred UN za napad dronovima na fabriku municije© Tanjug/ Israel Defense Force/U.S. military's Central Command, via AP

Iran je okrivio pred Ujedinjenim nacijama Izrael za napad dronovima na fabriku municije u gradu Isfahanu, izvestila je iranska novinska agencija ISNA, pozivajući se na diplomatske izvore. 

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN, Antoniu Guterešu, iranski izaslanik u UN Amir Said Iravani napisao je da je "primarna istraga sugerisala da je Izrael odgovoran" za napad, u kome, kako je iz Teherana prethodno saopšteno, nije izazvao žrtve niti je pričinjena ozbiljna šteta.

Iravani je takođe ukazao na izjave nekolicine izraelskih zvaničnika, uključujući i premijera Benjamina Netanjahua, koji je u intervjuu za "Si-En-En" izjavio da "svaki put kada se dogodi neka eksplozija na Bliskom istoku, Izrael se smatra odgovornim - što nekad jesmo, nekad nismo."

"Iran zadržava svoje legitimno i inherentno pravo da brani svoju nacionalnu bezbednost i da čvrsto odgovori na svaku pretnju cionističkog režima (Izraela) gde god i kad god smatra potrebnim", naveo je Iravani u pismu upućenom Guterešu.

Kako ISNA prenosi, iranski stručnjaci analizirali su ostatke dronova korišćenih u napadu i identifikovali su njihovog proizvođača.

Stručnjaci su navodno došli do informacija poređenjem tela, motora, napajanja i navigacionog sistema letelica sa uzorcima koji su im bili na raspolaganju.

Iranska vojska će iskoristiti nove informacije da unapredi bezbednost svojih objekata, navodi se u izvoru blizak Savetu za nacionalnu bezbednost.

U napadu su navodno učestvovala tri mala drona koja su nosila eksploziv, a koji su lansirani sa obližnje lokacije. Iran je rekao da su presretnuti i naneli samo manju štetu na krovu zgrade koja je bila meta.

Teheran je u julu saopštio da je uhapsio sabotažni tim kurdskih militanata koji rade za Izrael, a koji su planirali da dignu u vazduh "osetljivi" centar odbrambene industrije u Isfahanu.

Osuda "neodgovornih" izjava Podoljaka

Iranski diplomata je takođe osudio izjave pomoćnika predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, Mihaila Podoljaka, koji je napad doveo u vezu sa tvrdnjama Kijeva da Iran navodno pruža pomoć Rusiji u sukobu sa Ukrajinom.

"Ratna logika je neumoljiva i ubilačka. Strogo naplaćuje račune tvorcima i saučesnicima", napisao je Podoljak i dodao da je Ukrajina "upozorila" Iran.

Iravani je ponovio da Iran nije umešan u sukob i rekao da su sve izjave koje odobravaju napade na iransku infrastrukturu "neodgovorne".

image