Svet

"Kredi Svis" i prljav novac: Tužioci pokrenuli postupak zbog curenja podataka sa 18.000 računa

Analiza računa otvorenih od 1940-ih pa sve do 2010. godine, ukazala su da među klijentima ima kršitelja ljudskih prava, prevaranata i sumnjivih biznismena
"Kredi Svis" i prljav novac: Tužioci pokrenuli postupak zbog curenja podataka sa 18.000 računawww.globallookpress.com © IMAGO/Robert Schmiegelt

Švajcarski savezni tužioci pokrenuli su krivični postupak zbog curenja informacija o hiljadama naloga "Kredi Svis banke", iz 2022. godine, saopšteno je danas.

U izveštajima koji su u februaru prošle godine procureli u javnost, kada ih je nemački dnevnik "Zidojče cajtung" objavio u okviru projekta o organizovanom kriminalu i korupciji, iz više od 18.000 računa moglo se zaključiti da je jedna od najvećih svetskih banki gurnuta u skandal sa "prljavim novcem".

Analiza računa otvorenih od četrdesetih godina 20. veka pa sve do 2010. godine, ukazala su da među klijentima ima onih koji su kršili ljudska prava, zatim prevaranata ali i sumnjivih biznismena koji su pod sankcijama. 

Identitet osobe ili organizacije odgovorne za curenje podataka ostao je nepoznat. Nemački list je tada tvrdio da ih je dobio anonimno preko bezbednog digitalnog mejla pre više od godinu dana, naglašavajući da nije platio nikakvu nadoknadu za te informacije.

Tužioci su rekli da su navodna krivična dela u ovom slučaju kršenje zakona o bankarskoj tajni, šteta naneta Kredi Svisu i stavljanje poverljivih poslovnih informacija na raspolaganje stranim organizacijama ili njihovim agentima.

Tužilaštvo je preduzelo mere nakon što su primili zvaničnu žalbu, a švajcarski dnevnik "Tagesancajger" citira izvore koji kažu da je podnosilac žalbe banka, koja se trudi da povrati staru slavu nakon niza skandala i velikih gubitaka.

Na pitanje da li je "Kredi Svis" podneo žalbu, njihova portparolka kazala je da neće da komentariše postupak koji je u toku.

image