Svet

Amerikanci napokon uspeli da obore kineski "špijunski balon"

Nakon izjave američkog predsednika da će se službe pobrinuti za sporni balon koji leti iznad Sjedinjenih Američkih Država pokrenuta je akcija obaranja balona
Amerikanci napokon uspeli da obore kineski "špijunski balon"© Tanjug/Brian Branch via AP

Američka vojska oborila je sporni balon koji je lebdeo iznad Sjedinjenih Američkih Država. Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je on naredio Pentagonu da što pre obori balon, te da je vojska odlučla da sačeka da balon bude iznad vode i tada izvede operaciju, jer je to bilo najbezbednije mesto.

"Rekao sam da ga obore. Rekli su mi da sačekamo najbezbednije mesto za to", kazao je Bajden u izjavi novinarima.

Šef Pentagona Lojd Ostin kazao je da je Bajden izdao naređenje da balon bude srušen još u sredu, ali da je vojska procenila da je obaranje balona iznad kopna rizično po građane, pa se čekalo da balon završi iznad mora.

Američka vojska je za ovu akciju upotrebila borbene avione F-22 iz baze Lengli u Virdžiniji.

Kako prenosi Si-En-En pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, za obaranje balona upotrebljena je samo jedna raketa i to projektril AIM-9Iks.

Prema navodima američke novinske agencije, u toku je operacija uklanjanja ostataka balona koji je leteo na nešto više od 18.000 metara visine, a procenjeno je da je veličine tri školska autobusa.

Vazdušni prostor duž obale Severne i Južne Karoline bio je zatvoren usred očekivane operacije koju je trebalo da izvedu službe nacionalne bezbednosti.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) izdala je naredbu za zaustavljanje avio-saobraćaja na tri aerodroma u Severnoj i Južnoj Karolini dok je balon lebdeo kroz njen vazdušni prostor.

"FAA je pauzirala odlaske na aerodrome Vilmington, Mirtl Bič Internešenel i Čarlston Internacional kako bi podržala Ministarstvo odbrane u naporima za nacionalnu bezbednost", navodi se u saopštenju.

Predsednik SAD je razmatrao opcije sa vojnim starešinama od kada je prvi put obavešten o balonu u utorak. Tada su njegovi savetnici upozorili da ne bi trebalo oboriti balon iznad kopna, zato što bi olupina mogla da padne na ljude ili stambene objekte.

"Znamo da je ovo kineski balon i da njime može da se manevriše", izjavio je general američkog vazduhoplovstva Patrik Rajder na konferenciji za novinare u Pentagonu, prenosi Rojters.

Podsetimo, kineski balon za koji Peking tvrdi da je meteorološki, a Vašington špijunski, izazvao je diplomatski skandal i doveo do otkazivanja dugo očekivane posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena kineskoj prestonici.

"Kina je odgovorna država koja se uvek striktno pridržava međunarodnog prava. Mi odbacujemo svaku neosnovanu optužbu", rekao je direktor kancelarije spoljnopolitičkog komiteta Kineske komunističke partije Vang Ji.

Vest da Kina koristi džinovske balone za osmatranje neprijateljskih položaja u 2023. godini s razlogom je dočekana sa dosta skepse.

"Kako bi špijunirali Amerikance balonom, morali biste da spojite taktike iz 1940-ih sa najsavremenijom tehnologijom za kontrolu njegovog kretanja preko okeana. Oni koji izmišljaju ove laži samo pokazuju koliko ne znaju", objavio je kineski medij "Čajna dejli".

image