Svet

Peking: Balon je civilni uređaj za naučna istraživanja; Blinken odložio posetu Kini

Ministarstvo spoljnih poslova Kine potvrdilo je da je sumnjivi balon došao iz te zemlje
Peking: Balon je civilni uređaj za naučna istraživanja; Blinken odložio posetu Kini© Tanjug/Larry Mayer/The Billings Gazette via AP

"Sumnjivi balon" koji je primećen u SAD zaista je doleteo iz Kine, a u pitanju je civilni uređaj koji se koristi za naučna istraživanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, prenose "RIA Novosti".

"Peking žali što je balon, usled okolnosti više sile, greškom završio iznad teritorije Sjedinjenih Država", navodi se u saopštenju.

"Kina će nastaviti da održava kontakt sa Sjedinjenim Državama kako bi pravilno rešila ovaj incident više sile", saopštilo je ministarstvo.

Blinken odložio posetu

Incident se dogodio nekoliko dana uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking, prve posete na tako visokom nivou Kini od 2020. godine. 

Nakon incidenta, Blinken je odložio svoju posetu jer ne želi da razgovor o balonu bude glava stavka tokom njegove diplomatske misije, prenose zapadni mediji pozivajući se na diplomatske izvore

Podsetimo, balon za koji je Pentagon verovao da služi za nadzor na severu Sjedinjenih Američkih Država primećen je u sredu, što je saopštio brigadirni general Patrik Rajder, dodavši da se aktivnost balona pomno prati. 

Na sastanku u sredu kojim je komandovao ministar odbrane Lojd Ostin, najviši vojni zvaničnici SAD razgovarali su o tome kako da reaguju na balon i obavestili Belu kuću o njegovoj lokaciji, uveravajući ih da ne predstavlja pretnju po letelice zbog velike visine na kojoj leti.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je danas da Peking prati izveštaje i pisanje medija o navodnom kineskom špijunskom balonu.

Mao je pozvala na smirenost i dodala da političari i javnost treba da se uzdrže od preranih zaključaka.

Tramp: Upucajte balon!

Povodom balona iznad SAD oglasio se i bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je na svojoj društvenoj mreži Trut pozvao da se balon upuca.

image