Svet

Veber poziva EU da udruži snage sa SAD protiv Kine

Slučaj kineskog balona koji je Amerika oborila, lider Evropske narodne partije u parlamentu EU vidi kao razlog da Brisel i Vašington učvrste saradnju protiv Kine
Veber poziva EU da udruži snage sa SAD protiv Kinewww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Dok traje spor Vašingtona i Pekinga zbog kineskog balona koji je završio iznad Amerike, predsednik Evropske narodne partije u parlamentu EU Manfred Veber pozvao je Brisel da zbije redove sa SAD.

"Očigledne špijunske akcije Kine razlog su za zabrinutost", rekao je Veber. Ponašanje kineskog rukovodstva prema zapadnim zemljama postaje značajno agresivnije, ocenio je Veber i dodao da, kako je rekao, slobodni svet mora da udruži snage u sistemskom nadmetanju sa Kinom.

"Blisko savezništvo između SAD i EU i drugih saveznika je od suštinskog značaja. Ovo je jedini način da se obuzdaju sve agresivniji divovi u Aziji", rekao je Veber.

Evropska unija mora da prizna da i ona snosi odgovornost za dešavanja u Aziji, pre svega, države EU bi morale da se dogovore o zajedničkoj kineskoj strategiji, smatra Veber. "Naši američki prijatelji i njihovi partneri ne bi trebalo da ostanu sami tamo", rekao je lider ENP.

Američka vojska oborila je juče kineski balon za posmatranje koji je danima leteo iznad severa Sjedinjenih Država. Vašington je zbog balona optužio Kinu za špijunažu.

Ostaci balona pali su u more kod obale Južne Karoline, gde je u toku operacija američke mornarice i obalske straže na lociranju i izvlačenju ostataka. Pentagon želi da dokaže da je srušeni balon bio špijunski i da ga je Kina koristila za špijuniranje američkih strateških ciljeva. Peking je protestovao zbog "očigledne preterane reakcije" i ponovo odbacio optužbe Vašingtona.

Veber je poslanik Evropskog parlamenta koji istupa sa radikalnim izjavama, ne samo u vezi sa Rusijom i Kinom. U maju prošle godine, na primer, zahtevao je neograničeno snabdevanje Kijeva teškim naoružanjem.

Veber takođe smatra da EU ima pravo da, ako je potrebno, oružjem zastupa interese evropskog kapitala. Ovaj pedesetogodišnjak iz Donje Bavarske vodio je kampanju za kraj projekta Severni tok 2 još 2017. godine i od tada se žestoko protivio njegovoj izgradnji.

image