Svet

"Volstrit džornal": Iran i Rusija planiraju izgradnju fabrike za proizvodnju dronova

Iako su obe strane demantovale ove navode, američki list tvrdi da je iranska delegacija boravila u Rusiji početkom januara, gde se "nalazi planirana lokacija za izgradnju fabrike dronova"
"Volstrit džornal": Iran i Rusija planiraju izgradnju fabrike za proizvodnju dronovawww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev

Moskva i Teheran napreduju u planovima za izgradnju nove fabrike u Rusiji koja bi mogla da proizvodi najmanje 6.000 bespilotnih letelica iranskog dizajna, što je najnoviji pokazatelj produbljivanja saradnje dve zemlje, tvrdi američki "Volstrit džornal".

List piše da je iranska delegacija na visokom nivou doletela u Rusiju početkom januara da poseti grad Jelabugu, gde se nalazi planirana lokacija za fabriku, i da dogovori detalje projekta. 

Moskva i Teheran imaju za cilj da naprave brži dron koji bi mogao da predstavlja novi izazov za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, rekli su zvaničnici iz zemlje koja je bliska Americi, prenosi "Volstrit džornal".

Teheran je Moskvi već obezbedio stotine dronova koje je koristila za gađanje vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini, tvrde američki zvaničnici, a Bajdenova administracija upozorava da Rusija i Iran razvijaju "punopravno odbrambeno partnerstvo". Bela kuća kaže da je Moskva obučavala iranske pilote da upravljaju ruskim lovcima, sa namerom da Teheranu pošalje te avione do kraja godine.

U decembru je Bela kuća upozorila da Moskva i Teheran razmatraju zajedničku proizvodnju dronova u Rusiji, a sada su razgovori prerasli u konkretne planove, ocenjuju pomenuti zvaničnici bliski SAD, iako su obe strane demantovale ove tvrdnje. 

List prenosi da su iransku delegaciju predvodili general Abdolah Mehrabi iz Islamske revolucionarne garde i izvršni direktor iranske avio industrije "Kuds", glavnog proizvođača u sektoru odbrane za kojeg SAD kažu da je od ključnog značaja za razvoj i izgradnju dronova u Iranu. 

Do sada je Iran Rusiji uglavnom obezbeđivao takozvane dronove samoubice "šahed-136" koji sadrže skromnu količinu eksploziva koji eksplodira pri pogađanju mete, kažu zvaničnici. 

"Volstrit džornal" piše kako je vremenom ukrajinska PVO uspela da u velikoj meri neutrališe ovu pretnju, jer je "'šahed-136' spor i glasan, što ga čini relativno lakim za uočavanje i obaranje". Američke vazdušne snage tvrde da je Ukrajina oborila više od 540 bespilotnih letelica od prošle jeseni.

Sada Iran radi sa Rusijom na razvoju modela "šahed-136" koji bi mogao da leti brže i dalje, a ovaj napredni model proizvodio bi se u novoj fabrici, što bi, upozorava "Volstrit džornal", moglo da bude opasno i za Ukrajinu, ali i za druge nacije "koje bi mogle da budu meta za dronove". 

Ko je za diplomatiju, a ko za politizaciju 

Ovo nije prvi put da američki list piše o ovoj temi, iako su i Rusija i Iran uvek demantovali te tvrdnje. Iz Kremlja objašnjavaju da je to sve pokušaj Zapada da kamuflira svoje nezakonite isporuke oružja Kijevu i neuspešne pregovore oko iranskog nuklearnog dogovora.

Predstavnik Rusije u UN podsetio je u decembru da Kijev još nije dostavio nikakve dokaze da je ruska vojska koristila bespilotne letelice iranskog porekla u Ukrajini.

"Uprkos tome, SAD i EU smatraju mogućim da, na osnovu svojih izmišljotina, nerazumno uvuku Sekretarijat UN u ovu zaveru i konačno uvedu sankcije iranskim i ruskim pravnim i fizičkim licima", objasnio je Vasilij Nebenzja.

On je dodao da to jasno pokazuje ko je zaista zainteresovan za diplomatsko rešenje situacije, a ko politizuje diskusiju i nastavlja da podriva temelje Sporazuma o iranskom nuklearnom programu. 

image