Svet

Britanska vojska u rasulu: Neće moći da ponudi trupa koliko NATO očekuje

Visoki američki general rekao ministru odbrane Benu Volasu da se britanska vojska više ne smatra borbenom silom najvišeg nivoa
Britanska vojska u rasulu: Neće moći da ponudi trupa koliko NATO očekujewww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Britansko Ministarstvo finansija signaliziralo je da nema novog novca za odbranu uprkos tome što je priznalo hitnu potrebu za ponovnim naoružavanjem nakon Specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekli su "Skaj njuzu" izvori u vojsci.

Istovremeno, izvori su rekli da bi "osvežavanje" odbrambene politike Ujedinjenog Kraljevstva moglo da bude odloženo do usvajanja budžeta u martu jer prvobitni nacrt nije odražavao dovoljno transformisano bezbednosno okruženje u Evropi.

Komentari su usledili nakon što je "Skaj njuz" prošle nedelje otkrio da je visoki američki general rekao ministru odbrane Benu Volasu da se britanska vojska više ne smatra borbenom silom najvišeg nivoa, ili "prvog nivoa", nakon decenija smanjenja njene obima i snage.

Izvori upozoravaju da Britanija neće moći da ponudi onoliko trupa koliko saveznici iz NATO očekuju za veliku novoj strukturu koju Alijansa sastavlja kao odgovor na situaciju u Ukrajini.

Izvori su pozvali vladu da poveća budžet za odbranu za najmanje 3 milijarde funti godišnje; zaustavi plan da se još više smanji obim vojske; i olakšaju mirnodopska pravila nabavke koja sprečavaju London da kupuje oružje na brzinu.

Iako je vlada prepoznala potrebu za jakom vojskom, poručeno je da trenutno nema novca.

Izvori navode da bi situacija mogla da se popravi samo ako premijer Riši Sunak preduzme korake kojima bi zaustavio propast vojske. U trenutku kada zemlju potresaju štrajkovi nezadovoljnih radnika, to ne deluje kao realna mogućnost.

image