Svet

Većina demokrata u SAD ne želi da se Bajden ponovo kandiduje

Svega 37 odsto "plavih" podržava ponovnu kandidaturu predsednika SAD, dok je mlađa populacija iskazala bojazan da Bajdena godine čine nesposobnim da obavlja funkciju, ukazuju rezultati nove ankete
Većina demokrata u SAD ne želi da se Bajden ponovo kandidujewww.globallookpress.com © IMAGO/Julia Nikhinson / CNP /Med

Jasna većina demokrata ne smatra da bi američki predsednik Džozef Bajden trebalo ponovo da se kandiduje na izborima 2024. godine, zaključuje se iz rezultata nove ankete objavljene u ponedeljak.

Anketa centra za istraživanje javnog mnjenja "Asošijejted presa" i istraživačke organizacije "NORK" Univerziteta u Čikagu ukazuje da svega 37 odsto demokrata smatra da bi Bajden trebalo da se kandiduje za drugi mandat, što je 15 odsto manje nego broj pristalica "plavih" koji je mislio isto pre međuizbora u novembru.

Istraživači ukazuju da su za smanjenu popularnost američkog predsednika odlučujući mlađi glasači, budući da samo 23 odsto ispitanika mlađih od 45 godina smatra da bi Bajden trebalo ponovo da se kandiduje, dok isto misli 49 odsto ispitanika starijih od 45 godina.

"Asošijejted pres" prenosi da su u intervjuima nakon ankete neki ispitanici zastupali mišljenje da trenutnog predsednika godine ometaju u vršenju dužnosti, podsetivši na njegovo držanje, ali i mnoge javne gafove.

Bajdenov najskoriji gaf se dogodio u Beloj kući u četvrtak, kada je američki predsednik rekao da "više od polovine žena" u njegovoj administraciji "čine žene."

Prošlog meseca, američki predsednik je zaboravio ime snaje čuvenog aktiviste Martina Lutera Kinga juniora, Andree Voters King, kada joj je pevao rođendansku pesmu. U septembru prošle godine, Bajden se raspitivao za zdravlje republikanske poslanice u Senatu Džeki Valorski, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći mesec dana pre toga.

Džozef Bajden je u nekoliko navrata nagoveštavao da će se kandidovati za drugi mandat. Međutim, on i dalje nije zvanično započeo kampanju, rekavši da će konačna odluka zavisiti od njegovog zdravlja i razgovora sa njegovom porodicom.

image