Svet

Bajdenova administracija "povezala" Alchajmerovu bolest i rasizam

Crnci imaju dva puta veće šanse od belaca da razviju Alchajmerovu bolest ili demenciju, navodi se u izveštaju američkog Ministarstva zdravlja
Bajdenova administracija "povezala" Alchajmerovu bolest i rasizamwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Stopa oboljevanja od Alchajmerove bolesti i demencije je relativno visoka kod obojenih Amerikanaca i to delom zbog rasizma, tvrdi administracija predsednika Džozefa Bajdena.

Treba se na prvom mestu pozabaviti "ukorenjenim sistemskim rasizmom", a ne ponašanjem pojedinaca, navodi se u godišnjem izveštaju Ministarstva zdravlja o suočavanju sa Alchajmerom i sličnim oboljenjima. 

"Strukturalne nejednakosti" ukorenjene u rasizmu, kao što su nedovoljno ulaganje u obrazovanje i nedovoljan pristup kvalitetnoj hrani, važan su uzrok nejednake zastupljenosti slučajeva demencije, navodi Ministarstvo. Crnci imaju dva puta veće šanse od belaca da razviju Alchajmerovu bolest ili demenciju, dok je kod Hispanoamerikanaca verovatnoća oko 1,5 puta veća.

Udruženje za Alchajmerovu bolest sa sedištem u Čikagu navodi starost, porodičnu istoriju i genetiku kao glavne faktore rizika za razvoj bolesti povezanih sa demencijom. Povrede glave ili loše zdravlje srca takođe mogu povećati šanse za obolevanje.

Međutim, za razliku od Bajdenove administracije, organizacija nije pronašla vezu između Alchajmerove bolesti i rasizma. "Uzrok ovih razlika nije dobro shvaćen, ali istraživači veruju da veće stope vaskularnih bolesti u ovim grupama takođe mogu da ih izlože većem riziku za razvoj Alchajmerove bolesti", saopštilo je udruženje.

U dokumentu Ministarstva se tvrdi da je različita zastupljenost faktora rizika "utemeljena u generacijama strukturalnog rasizma i nejednakosti". Situaciju pogoršava i činjenica da ljudi koji nisu belci, a koji pate od Alchajmerove bolesti imaju i loš pristup medicinskoj nezi i resursima i manje je verovatno da će dobiti odgovarajuću dijagnozu i lečenje.

Više od šest miliona Amerikanaca pati od Alchajmerove bolesti, a predviđa se da će taj broj skočiti na 13 miliona do 2060. godine, s obzirom na starenje stanovništva u SAD, navodi se u izveštaju.

image