Svet

Gutereš: Svet ne mesečari ka širenju sukoba, već srlja širom otvorenih očiju

"Izgledi za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu", rekao je Gutereš, osudivši nedostatak "strateške vizije" i "pristrasnost" koji sprečavaju političke aktere da preduzmu korake u pravom smeru
Gutereš: Svet ne mesečari ka širenju sukoba, već srlja širom otvorenih očijuwww.globallookpress.com © Xie E/XinHua

Svet je bliži globalnom sukobu nego ikada pre, upozorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Međunarodna zajednica čak i ne "mesečari" ka "širem ratu", već srlja ka njemu "širom otvorenih očiju", naglasio je on tokom govora u Generalnoj skupštini u ponedeljak.

"Izgledi za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu", rekao je Gutereš, osudivši nedostatak "strateške vizije" i "pristrasnost" koji sprečavaju političke aktere da preduzmu korake u pravom smeru.

On je ocenio da je takvo "kratkoročno razmišljanje" ne samo "duboko neodgovorno", već i "nemoralno", dodavši da su političari i preduzetnici previše usredsređeni na očuvanje vlasti i biznis.

Generalni sekretar je takođe osudio eroziju međunarodnog zakona i poretka zasnovanog na principima UN, što je, prema njegovim rečima, dovelo do sadašnjeg žalosnog stanja stvari.

Gutereš je ocenio da, ako bi svaka zemlja "ispunila svoje obaveze prema Povelji UN", pravo na mir bi bilo "zagarantovano", i pozvao članice UN da promene svoj pristup miru "ponovnim opredeljenjem za Povelju – stavljajući ljudska prava i dostojanstvo na prvo mesto, sa prevencijom u srcu."

"Moramo da se probudimo – i da počnemo da delamo", rekao je Gutereš, dodajući da se 2023. godine čovečanstvo našlo pred "skupom izazova kakvih do sada nije bilo u našem životu".

Šef UN je takođe ukazao na činjenicu da su naučnici pomerili simbolični "sat sudnjeg dana", koji simbolički predstavlja procenjenu opasnost globalne katastrofe prouzrokovane ljudskim delovanjem, na 90 sekundi do ponoći, odnosno bliže tom sudbonosnom času nego u bilo kom trenutku u istoriji.

Guterešov govor zatiče svet u kome su odnosi Zapada i Moskve dodatno ugroženi odlukom SAD i njihovih saveznika da pošalju desetine zapadnih tenkova u Ukrajinu usred tekućeg sukoba sa Rusijom.

Pentagon je takođe najavio snabdevanje ukrajinskih snaga municijom sa dometom od 150 kilometara, koju će Kijev moći da koristi po sopstvenom nahođenju.

Moskva je prethodno u više navrata upozorila da kontinuiranim naoružavanjem Ukrajine SAD i njihovi saveznici rizikuju dalju eskalaciju koja bi mogla prerasti u direktan sukob između Rusije i NATO-a.

image