Svet

Peskov o pomeranju "Sata sudnjeg dana": Politika NATO i SAD ne ostavlja mesta deeskalaciji

Potrebno je da se preduzme dobar, trezven pogled ka tenzijama i da se shvati o čemu se radi, ukazao je portparol Kremlja
Peskov o pomeranju "Sata sudnjeg dana": Politika NATO i SAD ne ostavlja mesta deeskalacijiwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Russian Look

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je situacija u svetu izuzetno alarmantna i da nema naznaka o deeskalaciji.

"Kada se sve sagleda, situacija je za uzbunu", rekao je Peskov, komentarišući izveštaj da se "Dumsdej klok" ("Sat sudnjeg dana") pomerio deset sekundi ka ponoći, bliže nego ikada, preneo je TASS.

Njegovi komentari odnose se na situaciju u svetu, ali i u Evropi, pojasnio je portparol Kremlja.

"Zaista je zabrinjavajuće i nema znaka o deeskalaciji, s obzirom na to kakvu politiku vode NATO i SAD", dodao je on.

Potrebno je da se preduzme dobar, trezven pogled ka tenzijama i da se shvati o čemu se radi, naglasio je Peskov.

"To nas obavezuje da budemo posebno pažljivi, budni i odgovorni, kao i da preduzmemo odgovarajuće mere", zaključio je Peskov.

Sat sudnjeg dana se prvo pojavio na naslovnici magazina "Atomski naučnici" 1947. godine i simbolički predstavlja procenjenu opasnost globalne katastrofe prouzrokovane ljudskim delovanjem.

Grupa nuklearnih naučnika je u utorak na konferenciji za novinare u Vašingtonu objavila da se sat pomerio za 10 sekundi, i sada je na svega 90 sekundi od "nuklearne ponoći".

Pre tri godine, sat je bio na 100 sekundi od ponoći, bliže nego ikada, a predsednica udruženja Atomskih naučnika Rejčel Bronson rekla je u utorak da je odluka da se pomeri sat za 10 sekundi doneta najviše zbog situacije oko Ukrajine, prenosi Tanjug.

"Mogućnost da sukob izmakne nečijoj kontroli ostaje veliki", naglasila je ona.

image
VV inauguration
banner