Rusija

Antonov odgovorio Americi: Rusija nikada nije pretila nuklearnim oružjem

Američka administracija se vodi politikom koja ima za cilj nanošenje strateškog poraza Moskvi, što svet ubrzano vodi ka katastrofalnom scenariju, naglasio je ambasador Rusije u Vašingtonu
Antonov odgovorio Americi: Rusija nikada nije pretila nuklearnim oružjemwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Niko u ruskom političkom i vojnom vrhu nije pretio upotrebom nuklearnog oružja, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u odgovoru na zahtev novinara da prokomentariše tvrdnje zvaničnika vašingtonske administracije da Moskva koristi opasnu i nepromišljenu retoriku u vezi sa nuiklearnim naoružanjem.

"Iskreno govoreći, odavno smo prestali da se čudimo praznim i neodgovornim optužbama da naša zemlja navodno preti nuklearnim oružjem. Niko u ruskom političkom i vojnom vrhu nikada nije govorio na taj način. Po ovom pitanju polazimo od zajedničke izjave predsednika Rusije i SAD iz 2021. da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti. Ovaj princip je potvrđen u okviru nuklearne 'petorke' januara 2022. godine", podsetio je Antonov.

Prema njegovim rečima, administracija SAD, zajedno sa svojim saveznicima, pokrenula je sveopšti hibridni rat protiv Rusije na svojoj teritoriji.

"Istovremeno se iživljavaju nad partnerima u NATO-u, terajući ih da finansiraju renesansu američkog vojno-industrijskog kompleksa. Američka odbrambena industrija nije videla toliki novac ni za vreme Hladnog rata", ocenio je ruski zvaničnik.

Američka administracija se vodi politikom koja ima za cilj nanošenje strateškog poraza Rusiji, koji će svet dovesti do katastrofalnog scenarija, smatra ambasador. 

"Jedino što Moskva radi jeste da stalno upozorava Vašington da njegova politika nanošenja strateškog poraza Rusiji 'na bojnom polju' ubrzano vodi svet ka katastrofalnom scenariju", rekao je Antonov.

On smatra da se Vašington ne obazire na poruke iz Moskve.

"Želeo bih da postavim američkom društvu pitanje koje je davno trebalo da im bude postavljeno - šta još Rusija treba da kaže ili uradi da bi se usijane glave u administraciji u Vašingtonu urazumile i sprečile nuklearni armagedon za koji je rukovodstvo Bele kuće, u očima javnosti, toliko zabrinuto i toliko spremno da spreči?", upitao je Antonov.

image