Svet

Trans aktivisti protiv Oklahome: "Dozvolite deci da menjaju pol"

Maloletnici ne mogu da glasaju, ne mogu da kupe alkohol, ne mogu da kupe cigarete. Ne smemo dozvoliti da maloletnik u našoj državi dobije trajnu operaciju promene pola, rekao je guverner Oklahome Kevin Stit
Trans aktivisti protiv Oklahome: "Dozvolite deci da menjaju pol"Getty © Jeff J Mitchell / Staff

Trans aktivisti okupili su se u ponedeljak u zgradi Kongresa Oklahome kako bi protestovali zbog usvajanja zakona koji ima za cilj da onemogući nepovratnu sterilizaciju i sakaćenje dece i mladih. 

Očekuje se da će Kongres ove američke države na sednici razmatrati predloženi Milstounov zakon koji bi lekarima u Oklahomi zabranio da sprovode operacije promene pola na osobama mlađim od 26 godina. 

"Zlostavljanje dece je krivično delo u našoj državi i sakaćenje genitalija mlade osobe ne treba posmatrati drugačije. Milstonov zakon će one koji vrše sakaćenje dece smatrati odgovornim tako što će takvu aktivnost učiniti krivičnim delom", rekao je senator Dejvid Bulard.

Guverner Kevin Stit je prethodno zatražio da se predloži zakon "kojim se zabranjuju sve operacije promene pola i hormonske terapije maloletnicima u državi Oklahoma".

"Maloletnici ne mogu da glasaju, ne mogu da kupe alkohol, ne mogu da kupe cigarete. Ne smemo dozvoliti da maloletnik u našoj državi dobije trajnu operaciju promene pola", rekao je on.

Stit je ranije potpisao zakon koji osobama koje su rođene kao muškarci zabranjuje da se takmiče u ženskim sportovima i zahteva da kupatila u školama budu odvojena prema polu, bez obzira na rodni identitet učenika.

Kao odgovor na potez Oklahome da zaštiti decu i mlade od medicinskog uticaja rodne ideologije, sačuva ženski sport i zaštiti prostore za žene, formiran je akcioni komitet koji pokušava da blokira uvođenje zakona, a protestanti koji su okupirali zgradu Kongresa Oklahome uzvikivali su "trans životi su značajni" i "ovo je naša kuća".

image