Svet

"Njujork tajms": Visoka cena blokiranja puberteta transrodne dece

Lekovi koji im se propisuju negativno utiču na razvoj kostiju, mozga i drugih delova tela kod mladih, upozorava američki list
"Njujork tajms": Visoka cena blokiranja puberteta transrodne deceGetty © Spencer Platt / Staff

Polemika oko lečenja transrodnih mladih u Evropi i SAD ne jenjava, i sve je više država koje uvode ograničenja na korišćenje nedovoljno ispitanih lekova i terapija poput kontroverznih blokatora puberteta.

Američki "Njujork tajms" je sproveo temeljnu analizu ovog problema i došao do zabrinjavajućih rezultata o kojima se do sada malo govorilo.

Jedanaestogodišnja Ema Baskes, piše "Njujork tajms", predstavljala se kao devojčica od detinjstva. Kada se zabrinula zbog toga što ulazi u "muški pubertet", pedijatar iz Feniksa je savetovao da "uzmite lek kako bi ga zaustavila".

Žensko telo trinaestogodišnje Džejsi Čavire je počelo da sazreva, što joj je stvaralo nelagodnost i ona je tada počela je da veruje da je dečak.

Koristite lek, preporučio je njen endokrinolog u Južnoj Kaliforniji, i pubertet će biti suspendovan.

Jedanaestogodišnjakinja iz Njujorka je pala u depresiju i izrazila je želju da više ne bude devojčica. Terapeut je porodici rekao da je lek najbolja opcija za tinejdžere, a lokalni lekar se složio.

"Predstavio nam je blokatore puberteta kao zavoj koji bi zaustavio krvarenje", prisetila se majka saveta terapeuta.

Broj dece i adolescenata koji se identifikuju kao transrodni raste, piše "Njujork tajms", a lekovi poznati kao blokatori puberteta su "prva linija odbrane za najmlađe koji ovim povodom traže medicinsku pomoć".

Upotreba ovih lekova se najčešće predstavlja kao bezbedan način da se uspori izrastanje u telo koje dete oseća kao pogrešno, ali i mogućnost da se kupi vreme do eventualne potpune medicinske tranzicije, piše američki list.

Privremeno olakšanje, ali po cenu detetovog zdravlja

Adolescenti koji se identifikuju kao transrodni pate od nesrazmerno visoke stope depresije i drugih mentalnih problema, a neke studije pokazuju da su ovi lekovi ublažili tzv. rodnu disforiju (uznemirenost zbog neusklađenosti njihovog biološkog pola i rodnog identiteta) kod pojedinih pacijenata.

Ipak, opsežno istraživanje "Njujork tajmsa" pokazuje da među medicinskim radnicima raste zabrinutost zbog posledica korišćenja blokatora puberteta.

Procenjuje se da se samo u SAD preko 300.000 tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina izjašnjava kao transrodno, a broj dece i mladih sa ovim problemom raste i u Evropi.

Holandski lekari su prvi put ponudili blokatore puberteta transrodnim adolescentima pre tri decenije. Od tada, praksa se proširila na druge zemlje, sa različitim protokolima, malim brojem istraživanja posledica i bez zvaničnog odobrenja država za ovakvu upotrebu lekova.

Ipak, kako piše "Njujork tajms" pozivajući se na naučne radove i intervjue sa više od 50 lekara i akademskih stručnjaka, dokazi o potencijalnoj štetnosti blokatora puberteta postoje.

Naime, ovi lekovi suzbijaju estrogen i testosteron, hormone koji pomažu razvoj reproduktivnog sistema, ali takođe negativno utiču na kosti, mozak i druge delove tela.

Tokom puberteta raste koštana masa, a kada adolescenti koriste hormonske blokatore, gustina kostiju značajno opada, pokazuje analiza "Njujork tajmsa".

Istraživanja pokazuju da iako mnogi lekari smatraju da će mladi transrodni pacijenti nadoknaditi taj gubitak kada prestanu da uzimaju blokatore puberteta, dve studije iz analize koje su pratile snagu kostiju dece i adolescenata koji su koristili ove lekove, otkrile su da se kosti mnoge dece ne oporavljaju u potpunosti i da oni nakon terapije u ovom pogledu osetno zaostaju za svojim vršnjacima.

"Cena korišćenja ovih lekova će se tek pokazati, a verovatno će se odraziti i kao deficit u skeletnoj masi", rekao je dr Sandip Kosla koji vodi laboratoriju za istraživanje kostiju na klinici "Mejo".

Mnogi lekari u SAD i Evropi pacijentima blokatore puberteta pripisuju kada napune samo 8 godina, navodi "Njujork tajms", a to bi moglo dovesti do "izbora koji menjaju život pre nego što pacijenti saznaju ko su oni zaista".

"Pitanje je da li blokatori puberteta zaista daju dragoceno vreme deci i mladima da razmotre svoje mogućnosti i da li ih izvode na put lečenja", smatra dr Hilari Kas.

Na njenu preporuku, Nacionalna zdravstvena služba Engleske je prošlog meseca predložila ograničavanje upotrebe lekova za transrodne mlade.

Švedska i Finska su takođe nedavno uvele ograničenja na lečenje mladih transrodnih pacijenata, ne samo zbog zdravstvenih rizika koje nosi upotreba blokatora hormona, već i zbog naglog porasta broja dece i tinejdžera sa psihijatrijskim problemima koji se identifikuju kao transrodni.

Kako piše američki list, u SAD republikanski guverneri i zakonodavci u više od deset država pokušavaju da ograniče ili čak kriminalizuju ove tretmane. Sa druge strane, Bajdenova administracija tzv. transrodnu medicinu naziva građanskim pravom.

Posledice i dalje nisu ispitane

U 2015. godini, četiri istaknute američke klinike za rodnu ravnopravnost dobile su 7 miliona dolara za ispitivanje efekata blokatora i hormonskih tretmana.

Objašnjavajući svoju studiju, istraživači su naglasili da SAD nisu dale nikakve podatke o uticaju ili bezbednosti blokatora, posebno među transrodnim pacijentima mlađim od 12 godina. Sedam godina kasnije, oni tek treba da objave rezultate svog rada, ali navode da će nalazi "uskoro stići".

Tri godine nakon što je počela da uzima lek, Ema Baskes veruje da je na pravom putu.

Džejsi Čavira koja sada ima 22 godine odlučila je da medicinski tretman nije za nju i odlučila je da zadrži svoj "inicijalni ženski identitet".

Jedanaestogodišnjakinja iz Njujorka je imala toliko značajan gubitak u gustini kostiju nakon više od dve godine na blokatorima da su roditelji prestali da koriste lekove.

"Ušli smo u ovo jer smo želeli da pomognemo, a sada nas brinu dugoročni efekti", rekla je majka.

Do trenutka kada je Ema Baskes počela da uzima blokatore 2019. godine, više medicinskih grupa je odobrilo njihovu upotrebu za lečenje tzv. rodne disforije.

Među njima su bili i Američka akademija za pedijatriju i Međunarodno endokrino društvo, koje je 2017. ograničeno istraživanje o efektima lekova na transrodne mlade označilo kao "niskokvalitetno".

Jedanaestogodišnjakinja iz Njujorka, piše američki list, ušla je u pubertet, krenula u novu školu i osećala se sve lošije.

Odbijala je da se kupa i ide na časove i po prvi put je izrazila želju da više nema telo devojčice.

Kada su roditelji 2018. godine pristali na blokadu puberteta, nadali su se da će lek doneti emocionalnu stabilnost i vreme za razmatranje narednih koraka.

Prve dve godine su bile obećavajuće, a pacijentkinja, tada tinejdžerka, pored blokatora puberteta pila je i antidepresive.

Ipak, na početku treće godine je otkriveno da je gustina kostiju tinejdžerke tokom lečenja opala za alarmantnih 15 procenata.  

Doktor je tada preporučio da mlada pacijentkinja počne da uzima testosteron, ali su roditelji izgubili veru u lekarski savet.

"Bila sam besna. Mislila sam da smo napravili nepopravljiv problem", priseća se majka.

Šteta nastala upotrebom blokatora će verovatno biti evidentna tek decenijama kasnije, navode stručnjaci za "Njujork tajms", kada se nekadašnji korisnici budu susreli sa prelomima kostiju.

Za decu koja već imaju slabe kosti, ipak, opasnosti bi mogle biti neposrednije.

Transrodni adolescent u Švedskoj koji je uzimao lekove od 11 do 14 godina bez skeniranja kostiju do poslednje godine lečenja razvio je osteoporozu, a kičma mu je nepovratno oštećena.

"Pacijent sada pati od stalnog bola u leđima", navodi se u medicinskoj dokumentaciji koja deformitete opisuje kao "trajni invaliditet uzrokovan blokatorima puberteta", upozorava "Njujork tajms".

image