Svet

Kako se računaju polovi: Feministkinje protiv transrodnih

Bura oko roda nastala je pošto je škotska vlada računa da su trans žene - ženskog pola
Kako se računaju polovi: Feministkinje protiv transrodnihwww.globallookpress.com © May James

Škotske feministkinje tužile su vladu Nikole Stardžon za "biološko poricanje" i pokrenule sudski postupak zahtevajući presudu kojom bi se zabranila pravna promena pola transrodnih osoba, piše "Dejli telegraf".

U slučaju koji će postaviti pravni presedan u čitavoj Velikoj Britaniji, organizacija "Za žene Škotske" pokušava da obori odluku ministara iz Škotske nacionalne partije premijerke Stardžon u kojoj navodi da transrodne osobe koje imaju potvrdu o priznanju roda treba da se računaju kao ženski članovi javnih tela koja se formiraju u skladu sa rodnim kvotama.

Presuda će imati daleko šire implikacije od samog domena "Holirud zakona o jednakosti" usvojenog 2018, pošto će doprineti utvrđivanju kako se "Zakon o priznavanju roda" iz 2004, kojim je prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu osobama omogućeno pravno priznavanje njihovog rodnog statusa" uklapa sa "Zakonom o jednakosti" iz 2010.

"Za žene Škotske" tvrdi da je pol jedne osobe nepromenljiv i da, bez obzira na to da li jedna transrodna osoba ima potvrdu o priznanju roda, prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva moraju se razlikovati od bioloških pripadnika njihovog "stečenog roda".

Tokom sudskog procesa, pravni zastupnik feminističke organizacije Ejdan Onil rekao je da potvrda o priznanju roda može da promeni nečiji pol, isto koliko i vlada može da donese uredbu kojom bi ukinula zakon o gravitaciji.

On je vladu i Komisiju za ravnopravnost i ljudska prava optužio da su ”izmislili koncept legalnog roda” i naveo da bi prihvatanje potvrde o priznanju roda otvorilo ”zečju rupu Alise u zemlji čuda”.

”U ovom slučaju se ne radi o biološkom determinizmu, već o biološkom poricanju”, poručio je Onil i osvrnuo se na komentar Komisije za ravnopravnost da suvereni parlament može da radi šta god želi, rekavši da parlament ipak ne može da menja stvari u realnom svetu, pogotovo kada je reč o fizičkim, prirodnim i biološkim činjenicama.

Najnovije poglavlje u sagi o reformama roda

Ranije ove godine, sud je podržao organizaciju ”Za žene Škotske” kada je presudio da su ministri vladajuće partije prekoračili svoja ovlašćenja ”redefinisanjem” termina žena kako bi sve transrodne žene uključili u kvotu na radnom mestu.

Inače, potvrda o priznanju roda omogućava onima koji je poseduju da dobiju novi izvod iz matične knjige rođenih.

U zakonu iz 2004. godine navodi se da nosiocima potvrde treba da bude pravno priznata promena pola, međutim zakonom iz 2010. godine transrodne i biološke žene tretiraju se kao dve različite grupe. 

Iz feminističke organizacije navode da škotske vlasti nisu ispoštovale presudu suda i argumente vlade ocenili su kao ”apsurdne”.

Sa druge strane, zastupnica ministara Rut Kraford zatražila je da se tužba odbaci, rekavši da vlada neće raditi protiv zakona.

Sudski postupak se nastavlja u četvrtak.

image