Svet

Zelenski u Velikoj Britaniji traži avione: Imamo slobodu, dajte nam krila (FOTO,VIDEO)

Velika Britanija planira da obučava ukrajinske pilote borbenih aviona i marince
Zelenski u Velikoj Britaniji traži avione: Imamo slobodu, dajte nam krila (FOTO,VIDEO)© Tanjug/Stefan Rousseau/pool photo via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je u Veliku Britaniju gde se sastao sa premijerom te zemlje Rišijem Sunakom i ukrajinskim trupama koje se nalaze na obuci u toj državi.

Zelenski se sastao u Bakingemskoj palati i sa kraljem Čarlsom III, prenosi Bi-Bi-Si.

Zelenski se obratio Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva

Predsednik Zelenski obraća se poslanicima Gornjeg i Donjeg doma britanskog parlamenta.

"London je stajao uz Kijev od prvog dana, još od trenutka kada ostatak sveta nije znao kako da reaguje", rekao je Zelenski i zahvalio se nekadašnjem premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Borisu Džonsonu.

Zelenski je uporedio Ukrajince i Britance, navodeći da su obe zemlje pokazale spremnost za "borbu protiv zla".

"Uvek ćemo pobediti zlo, ali ono ne miruje, kada savladate jedno, drugo će se pojaviti", rekao je predsednik Ukrajine i dodao da "zna da će Rusija izgubiti, a pobeda će svetu doneti promenu kakva mu je neophodna".

"Pobeda protiv Rusije biće pobeda protiv rata", izjavio je Zelenski.

Zelenski je pozvao na strože sankcije koje bi trebalo da ostanu na snazi "dokle god je Rusija u stanju da vodi rat".

On je pozvao na borbu za pravdu i kažnjavanje "onih koji donose teror", kao i na osnivanje "specijalnog tribunala za ruske ratne zločine" i "fonda za kompenzaciju štete".

"U Britaniji, kralj je vojni pilot. Ali u Ukrajini, svaki vojni pilot je kralj", rekao je Zelenski.

Zelenski je predsedniku britanskog parlamenta poklonio pilotsku kacigu na kojoj piše: "Mi imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo".

Sunak: Ubrzavamo vojnu podršku Ukrajini

Riši Sunak je u obraćanju parlamentu poručio da je oduševljen jer je Zelenski danas u poseti Britaniji.

Govorio je o novom paketu pomoći Ukrajini i ocenio da će on "osigurati da Kijev ima vojsku koja može da se zaštiti od Rusije".

"Nastavićemo da stojimo uz Ukrajinu ujedinjeni kao jedan, i parlament i Ujedinjeno Kraljevstvo", kazao je Sunak.

Britanski premijer potvrdio je da ta država planira da obučava pilote iz Ukrajine.

"Pobeda Ukrajine na bojnom polju ove godine ostaje cilj Velike Britanije. Zato ćemo ubrzati vojnu podršku, uključujući obuku marinaca i pilota za napredne borbene operacije", precizirao je.

Sunak je istakao da je pomoć Ukrajini rezultat međunarodnog napora. Navodi da se odraz britanskog rukovodstva vidi u tome što su predstavnici desetak zemalja došli u Britaniju kako bi učestovali u programima obuke za ukrajinske vojnike.

Vođa opozicione Laburističke stranke Kir Starmer ocenio je da je "Ujedinjeno Kraljevstvo uvek u najboljem izdanju" kada promoviše mir na evropskom kontinentu.

Crveni tepih u Dauning stritu

Ispred rezidencije britanskog premijera postavljen je crveni tepih za predsednika Ukrajine. Mediji javljaju da će se Zelenski i Sunak uskoro uputiti ka parlamentu.

Britanija uvodi nove sankcije Rusiji

Britanska vlada najavila je niz novih sankcija Rusiji koje su usmerene na "rusku vojsku i ljude bliske Kremlju", kompanije koje proizvode dronove i delove za helikoptere.

Sunak dočekao Zelenskog

Sunak je objavio fotografiju dočeka Zelenskog na aerodromu uz kratak opis: "Dobrodošli u Ujedinjeno Kraljevstvo, predsedniče Zelenski".

Zelenski je na Telegramu najavio da će se "lično zahvaliti Britancima na podršci" tokom posete.

Sunak je izjavio da je poseta Zelenskog Britaniji svedočanstvo "njegove hrabrosti, odlučnosti i neraskidivog prijateljstva dve države".

"Ujedinjeno Kraljevstvo od 2014. godine pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, koja im omogućava da brane svoju zemlju, štite svoj suverenitet i bore se za svoju teritoriju", rekao je Sunak, prenosi Skaj njuz.

Sunakova kancelarija objavila je planove za proširenje obuke za Oružane snage Ukrajine u sklopu kojih će biti obučavani i piloti borbenih aviona i marinci. Najavljeno je i ubrzano snabdevanje ukrajinske vojske opremom.

Iz Dauning strita je saopšteno da će Sunak takođe ponuditi da Ukrajini obezbedi oružje dugog dometa.

"To pokazuje našu posvećenost, ne samo u kratkoročnom obezbeđivanju vojne opreme, već i dugoročno obećanje da ćemo stajati rame uz rame sa Ukrajinom u godinama koje dolaze", poručio je Sunak.

Oko 10.000 ukrajinskih vojnika prošlo je obuku u Velikoj Britaniji u poslednjih šest meseci, a isti program ove godine trebalo bi da prođe još 20.000 ljudi.

Evropski parlament sabotirao posetu Zelenskog Briselu?

"Politiko" je podsetio na "dramatično putovanje Vladimira Zelenskog u Vašington" prošlog decembra, koje je držano u najvećoj tajnosti i svet je za njega saznao svega nekoliko sati pre nego što je ukrajinski lider stigao u Sjedinjene Američke Države.

Ranije ove nedelje pojavile su se informacije da će predsednik Ukrajine posetiti Brisel, a o tom putovanju mediji su danima pisali. Na Tviteru je objavljena čak i zvanična objava o poseti koja je, međutim, ubrzo obrisana.

"Tajno" putovanje sada je pod znakom pitanja, a ostao je samo još jedan dan pre nego što bi Zelenski mogao da dođe u Brisel i sastane se sa evropskim liderima tokom jednog od njihovih redovnih samita.

Krivica je na "briselskom balonu", navodi "Politiko". Nekoliko zvaničnika je za pomenuti portal reklo da je za curenje informacija o poseti Zelenskog Briselu odgovoran upravo Evropski parlament (EP).

Tvit koji je stvorio pometnju objavila je u ponedeljak popodne sa svog zvaničnog naloga na Tviteru Evropska narodna partija.

"Radujemo se što ćemo vas dočekati u Briselu, gospodine predsedniče Vladimire Zelenski", stoji u kratkom saopštenju koje je sada obrisano.

Nekoliko sati nakon toga intervenisao je portparol Evropskog saveta Barend Lejts koji je priznao da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao Zelenskog "da lično učestvuje na budućem samitu Evropskog saveta", ali nije precizirao da li je u pitanju samit koji će biti održan ovog četvrtka.

"Iz bezbednosnih razloga, dodatne informacije neće biti date", dodao je Lejts.

Nekoliko izvora navelo je za "Politiko" da su pripreme za doček Zelenskog u četvrtak zaista u toku.

Međutim, curenje informacija je možda poremetilo te planove. Poseta Zelenskog Vašingtonu planirana je u najvećoj tajnosti i za nju je znalo samo nekoliko visokih zvaničnika. Situacija u Briselu je potpuno drugačija.

Zvaničnici su rekli za "Politiko" da je kancelarcija predsednice EP Roberte Metsole odgovorna za curenje informacija koje se dogodilo nakon što su sve parlamentarne grupe obaveštene o planiranoj poseti. Dva zvaničnika su dodala da je kancelarija tražila od EPP da izbriše tvit, nakon pritužbi zvaničnika Evropskog saveta.

image