Svet

Američki admiral: Južnoafrička Republika odbila da učestvuje na vojnim vežbama sa SAD

Vašington ne gleda blagonaklono na odluku Južne Afrike da učestvuje na pomorskim vojnim vežbama sa Rusijom i Kinom
Američki admiral: Južnoafrička Republika odbila da učestvuje na vojnim vežbama sa SADwww.globallookpress.com © Chen Cheng

Južnoafrička Republika je odbila da učestvuje na pomorskim vojnim vežbama sa SAD, izjavio je američki oficir pri centrali za Evropu i Afriku američke šeste flote admiral Čejs Patrik.

Na pitanje novinara da li su SAD zabrinute zbog vojnih vežbi koje će Južna Afrika organizovati sa Rusijom i Kinom, Patrik je rekao da njegova zemlja ne pritiska druge države da naprave izbor.

"Naš cilj nije da teramo države da biraju između naše i drugih država. Umesto toga, mi smo fokusirani na razvoj bezbednosnih ciljeva naših partnera, na stvari koje su važne njihovim građanima, na razvoj ljudskih prava i stabilnosti. Sarađivaćemo sa njima kako bi ispunili te ciljeve", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će nakon nedavne odluke Južnoafričke Republike Amerika biti uzdržanija da je pozove na neke od narednih vojnih vežbi, Patrik je rekao da oni tu državu redovno pozivaju na pomorske vojne vežbe, ali da ona često odbija da na njima učestvuje.

"Mi pozivamo Južnu Afriku na naše pomorske vežbe, ali oni su, koliko se sećam, odbili da na njima učestvuju. Postoje neke planirane vežbe, poput 'Katlas Ekspresa', koje u fokusu imaju naše partnere na istoku Afrike gde bi bilo odlično da učestvuje i Južna Afrika, ali oni neće učestvovati na toj vežbi ove godine", izjavio je on.

Upitan da razjasni da li je Južna Afrika na te vežbe uopšte pozvana i da li je odbila da na njima učestvuje, američki admiral je rekao da smatra da su oni na njih bili pozvani.

"Morao bih da proverim sa svojim saradnicima da li smo ih pozvali. Prilično sam siguran da ih zovemo svake godine, ali morao bih da proverim pre nego što bih to potvrdio", rekao je on.

SAD oštro reagovale na vojne vežbe Rusije, Kine i JAR 

Najava da će Južnoafrička Republika učestvovati na pomorskim vojnim vežbama sa Rusijom i Kinom krajem februara izazvala je lavinu kritika sa Zapada, pre svega iz SAD.

Neposredno nakon što je ta vojna vežba najavljena, reakcije su stigle iz američke ambasade u Pretoriji. "Sa zabrinutošću primamo vest da Južna Afrika nastavlja sa organizacijom vojnih vežbi čak iako Moskva nastavlja sa brutalnom i nelegalnom invazijom Ukrajine", rekao je portparol ambasade Dejvid Feldman.

On je pozvao Južnoafričku Republiku da "vojno sarađuje sa drugim demokratijama koje dele zajedničku posvećenost ljudskim pravima i vladavini prava".

Slične reakcije mogle su se čuti i u Vašingtonu. "SAD su zabrinute za svaku zemlju koja održava vojne vežbe sa Rusijom dok ona vodi brutalan rat protiv Ukrajine", rekla je krajem januara portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor podržala je održavanje zajedničke vežbe tokom nedavnog sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Pretoriji.

"Svaka zemlja organizuje vojne vežbe sa svojim prijateljima širom sveta. To je prirodan tok međudržavnih veza", rekla je ona.

Predstavnici oružanih snaga Južnoafričke Republike rekli su da je cilj vežbi "jačanje već sada čvrstih veza između Južne Afrike, Rusije i Kine".

Južna Afrika se više puta založila za mirno rešenje sukoba u Ukrajini i naglasila da neće birati strane, a Pandorova je nedavno optužila Zapad da osuđuje Rusiju, ali ignoriše druge probleme, poput izraelske okupacije Palestine.

"Mi uvek naglašavamo da se, kao Južna Afrika, zalažemo za mirno rešavanje svih sukoba na afričkom kontinentu i širom sveta", rekla je južnoafrička ministarka.

Rusija, Kina i Južnoafrička Republika deo su petočlane organizacije BRIKS, u kojoj učestvuju i Indija i Brazil. Rusija i Kina u tom formatu sarađuju od njegovog osnivanja 2006. godine, dok se Južna Afrika priključila tri godine kasnije.

image