Svet

Pistorijus: Svet bi bio bolji bez Putina

Nemački ministar odbrane potvrdio da će Ukrajina do kraja marta dobiti 14 tenkova "leopard"
Pistorijus: Svet bi bio bolji bez Putinawww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, dok je boravio u Kijevu, dozvolio je sebi oštre reči na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši "da bi svet bio bolje mesto bez njega".

"Bez sumnje i apsolutno, svet bi bio bolji bez Vladimira Putina", rekao je Pistorijus u intervjuu listu "Bild".

Nemački ministar odbrane je takođe potvrdio da će Ukrajina do kraja marta dobiti 14 tenkova "leopard" iz Nemačke.

On je rekao da se sastao sa ukrajinskim vojnicima koji su se obučavali u Nemačkoj kako bi koristili ove tenkove. Ministar je, odgovarajući na pitanje o snabdevanju Kijeva lovcima ili podmornicama, rekao da o tome nije bilo reči u pregovorima. Prema njegovim rečima, sada je "važnije obezbediti protivvazdušnu odbranu, jer je ovo prioritet u narednih nekoliko meseci".

Inače, nemački ministar odbrane je boravio u nenajavljenoj poseti Kijevu i tom prilikom je ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznjikovu predao maketu tenka "leopard 2" čija je isporuka Kijevu ranije najavljena u Berlinu.

"U Kijev je stigao prvi ’leopard 2’. Biće ih više. Hvala nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, mom kolegi Borisu Pistorijusu i celom nemačkom narodu", napisao je Reznjikov na Tviteru.

Pistorijus se sastao i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, gradonačelnikom Kijeva Vitalijom Kličkom, koji je objavio zajedničku fotografiju, rekavši da će "Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu".

"Dobićemo oružje, ekonomsku pomoć i političku podršku. Važno je da su evropski partneri odlučni da brže donose odluke o obezbeđivanju Ukrajine koje su neophodne za poraz ruskog agresora", napisao je Kličko na Telegramu.

Svet bi sigurno bio bolji bez ratova i ratnih huškača, kao i onih koji redovno dolivaju ulje na vatru. Umesto isporuke oružja, sigurno bi bila bolja varijanta pregovaranje i rešavanje svakog spora mirnim putem, koje kijevski režim redovno odbija.

Nemački savet bezbednosti odobrio je Ukrajini isporuku 178 "leopard 1" tenkova  iz industrijskih zaliha, što je znatno više nego što je ranije najavljeno, objavio je juče portal "Špigl", pozivajući se na neimenovani izvor.

Najveći deo tenkova biće isporučen sledeće godine, dok će nekoliko stići u Ukrajinu tokom leta, prenosi Rojters.

Nemačka vlada je u kratkom periodu promenila nekoliko stavova o snabdevanju Ukrajine oružjem - prvo se protivila slanju tenkova Ukrajini, onda obećala "leoparde 2", zatim najavila isporuku 88 tenkova "leopard 1" da bi se sada "predomislila" i odlučila da pošalje dvostruko veću pošiljku ovih starih tenkova.

image