Svet

Sukob Melonijeve i Makrona zbog večere u Jelisejskoj palati

Italijanska premijerka ljuta na francuskog predsednika zato što je na sastanak u Parizu zvao Zelenskog
Sukob Melonijeve i Makrona zbog večere u Jelisejskoj palatiwww.globallookpress.com © Filippo Attili/Us Palazzo Chigi

Poziv ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da dođe na večeru u Jelisejskoj palati uoči samita Evropske unije izazvao je novi sukob na relaciji Pariz-Rim, piše "Blumberg".

Premijerka Italije Đorđa Meloni ocenila je Makronov potez kao neprikladan, rekavši da Evropljani moraju da budu ujedinjeni. 

"Razumem pritiske na unutrašnjem planu i potrebu za pridobijanjem javnog mnjenja, ali postoje trenuci kada favorizovanje domaće javnosti može da šteti i mislim da je ovo bio jedan od tih slučajeva", poručila je Meloni.

Istakla je da je Italija u potpunosti posvećena podršci Kijevu, dodavši da je svesna toga da ukrajinski sukob utiče na sve. Međutim, ukazala je da je najbolji način da se podrže dijalog i mir - održavanje snaga na terenu na uravnoteženom nivou. 

"Podrška Ukrajini je najbolji način da se dođe do eventualnih pregovora", navela je Meloni.

Ona je napomenula da Rim želi da bude jedan od vodećih igrača, što uključuje i fazu rekonstrukcije.

Italijanski mediji prethodno su objavili da Meloni nije pozvana u Pariz zbog zategnutih diplomatskih odnosa sa Francuskom.

Sa druge strane, Emanuel Makron je odgovorio da Francuska i Nemačka imaju "posebnu ulogu" kada je reč o podršci Ukrajini.

"Želeo sam da ugostim predsednika Zelenskog sa kancelarom Šolcom. Mislim da je to naša uloga", rekao je Makron.

Dodao je da Nemačka i Francuska već osam godina imaju određenu ulogu po pitanju Ukrajine jer su te dve zemlje zajedno vodile taj proces.

"Mislim da je na Zelenskom da izabere format" za diplomatske razgovore, naveo je francuski predsednik. 

Poslednjih meseci, Meloni i Makron su bili u sukobu zbog migracione politike, a premijerka Italije i dalje nije prihvatila nijedan od ponuđenih datuma za posetu Parizu, navodi "Blumberg".

image