Svet

Fon der Lajen: Deseti paket sankcija protiv propagande ruskog predsednika

Predsednica Evropske komisije kaže da Rusija mora da snosi posledice i da plati cenu, zbog toga će restriktivne mere biti uvedene protiv predstavniika ruskih medija, političkih i vojnih lidera
Fon der Lajen: Deseti paket sankcija protiv propagande ruskog predsednikawww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE OFFIC

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će narednih dana predložiti novi, deseti paket sankcija Rusiji koji će uključiti predstavnike ruskih medija, političke i vojne lidere, prenosi TASS.

"Rusija mora da snosi odgovornost i da plati cenu. U narednim danima ćemo predložiti novi, deseti paket sankcija. One će biti uvedene političkim i vojnim liderima Rusije", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom nakon sastanka u okviru samita EU.

Ona je dodala da su pažljivo saslušali ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i odlučili da uvedu sankcije protiv propagande ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Paket će uključivati restriktivne mere protiv ruskih novinara, kao i dodatne zabrane izvoza u vrednosti većoj od deset milijardi evra", naglasila je.

Na predsednicu Evropske komisije verovatno je uticala izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je rekao da "zabrana jednog broja ruskih medija u Evropi zapravo predstavlja zaštitu slobode govora i da je neophodno dalje ići tim putem".

"Zabranom jednog broja ruskih medija ne napadamo slobodu govora, već je štitimo", rekao je Borelj na konferenciji o borbi protiv dezinformacija u Briselu, ne parafrazirajući Orvela.

Nemački kancelar Olaf Šolc je, uoči specijalnog samita EU u Briselu, rekao da pooštravanje mera služi kao signal ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi Rojters.

"Putin neće postići svoje ciljeve – ne na bojnom polju i ne kroz diktirani mir", rekao je Šolc u Bundestagu i dodao da će EU podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno u sukobu na evropskom tlu koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Na dnevnom redu današnjeg samita su tri glavne tačke: podrška Ukrajini, ekonomija i konkurentnost i migracione politike Unije.

Lideri EU su dočekali predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u Briselu da bi pokazali njihovu podršku Ukrajini.

"Imamo zajedničku istoriju koju pokušavaju da nam ospore ratom", poručio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u obraćanju pred poslanicima Evropskog parlamenta.

"Žele da ospore način života 27 zemalja Evropske unije. To nećemo dozvoliti", naveo je on.

Očekivani dolazak Zelenskog zasenio je prethodnu agendu samita koji je prvobitno bio zakazan kao posebna sednica za rešavanje problema migracija.

Savet EU je pod intenzivnim pritiskom zemalja poput Austrije i Holandije da lideri EU razgovaraju o upravljanju migracijama.

image