Svet

EU: Ukrajini 545 milona evra vojne pomoći, Rusiji nove sankcije

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ukupna pomoć Evropske unije Ukrajini od početka sukoba iznosi 50 milijardi evra
EU: Ukrajini 545 milona evra vojne pomoći, Rusiji nove sankcijeGetty © Carl Court / Staff

Uoči samita Evropske unije i Ukrajine, Savet EU saglasio se sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, koji je vredan 500 miliona evra. EU je najavila da planira da uvede deseti paket sankcija Rusiji do 24. februara.

Pored tog, sedmog po redu, paketa pomoći, koji je u okviru takozvanog Evropskog mirovnog fonda (EPF), odlučeno je da se izdvoji još 45 miliona evra za obuku ukrajinskih vojnika, koju obavlja Misija vojne pomoći Evropske unije (EUMAM).

Evropska unija takođe namerava da uvede deseti paket sankcija Rusiji pre 24. februara – godišnjice početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, navela je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je takođe objasnila da EU traži i istražuje mehanizme da Rusija plati obnovu Ukrajine kroz zamrznuta sredstva u državama članicama.

Ukupni doprinos EU u okviru EPF za Ukrajinu je 3,6 milijardi evra.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ukupna pomoć Evropske unije Ukrajini od početka sukoba iznosi 50 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, novim merama se šalje jasna poruka u ključnom trenutku: EU nastavlja da podržava Ukrajinu "onoliko dugo koliko je potrebno i koliko god bude potrebno".

Prethodne mere pomoći u okviru EPF za Ukrajinu dogovorene su 28. februara, 23. marta, 13. aprila, 23. maja, 21. jula i 17. oktobra prošle godine.

image