Svet

Meloni: Makronova večera sa Zelenskim politička greška

Meloni je, otkako je preuzela vlast krajem prošle godine, često bila u sporu sa Makronom oko brojnih pitanja
Meloni: Makronova večera sa Zelenskim politička greška© Tanug/Johanna Geron, Pool Photo via AP

Premijerka Italije Đorđa Meloni ponovo je iznela kritike na račun francuskog predsednika Emanuela Makrona povodom večere koju je održao sa liderom Ukrajine Vladimirom Zelenskim uoči samita Evropske unije u Briselu.

Meloni je ocenila da je Francuska ovim potezom napravila političku grešku.

Napomenula je da, čak i da je bila pozvana na večeru, ne bi prisustvovala, prenosi "Blumberg".

"Zašto? Zato što nam je, kada je u pitanju Ukrajina, najvažnije da pošaljemo poruku jedinstva. Ono što je bilo ispravno i važno je slika Zelenskog sa svih 27 članica EU", rekla je.

Prema njenim rečima, to je najjača poruka koja se može poslati, a francuska inicijativa nije uzela u obzir značaj evropskog jedinstva.

Slične poruke poslala je i juče kada je Makronov potez ocenila kao neprikladan, rekavši da Evropljani moraju da budu ujedinjeni. 

Meloni je, otkako je preuzela vlast krajem prošle godine, često bila u sporu sa Makronom oko brojnih pitanja, uključujući migracije i moguću državnu posetu Francuskoj.

Trenutna dinamika odnosa između Pariza i Rima u oštrom je kontrastu sa Makronovim prijateljskim odnosom sa bišim premijerom Italije Mariom Dragijem, koji je prošlog leta otputovao u Kijev sa francuskim i nemačkim liderima.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je prisustvovao večeri u Parizu koja je održana u sredu. Nakon što su italijanski mediji objavili da Meloni nije pozvana zbog zategnutih diplomatskih odnosa, ona je odgovorila da je poziv "neprikladan".

Sa druge strane, Emanuel Makron je odgovorio da Francuska i Nemačka imaju "posebnu ulogu" kada je reč o podršci Ukrajini.

"Želeo sam da ugostim predsednika Zelenskog sa kancelarom Šolcom. Mislim da je to naša uloga", rekao je Makron.

image