Svet

Otimanje oko Zelenskog: Zašto je Makron morao da ugosti ukrajinskog lidera

Francuski predsednik je planirao da ide u pozorište, a onda je video slike ukrajinskog kolege iz Londona...
Otimanje oko Zelenskog: Zašto je Makron morao da ugosti ukrajinskog liderawww.globallookpress.com © Press Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Pred samit Evropske unije u Briselu, predsednik Francuske Emanuel Makron doveo je ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog u Jelisejsku palatu gde je organizovao večeru zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Ispostavlja se da to nije bio prvobitni plan francuskog predsednika, piše "Politiko" i navodi da je Makron planirao da ide u pozorište te večeri.

Međutim, kada su slike Zelenskog iz Ujedinjenog Kraljevstva, gde je održao govor u Vestminster holu, a kasnije se i sastao sa kraljem Čarlsom III, obišle Evropu, raspoloženje u Parizu se promenilo.

Odjednom je bilo veoma važno dovesti Zelenskog u francusku prestonicu, piše "Politiko".

Prema rečima neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate, odluka o poseti je doneta "potpuno spontano", ali kroz nekoliko sati, počele su pripreme kako bi se Zelenskom odala počast kod spomenika francuskim veteranima u Parizu. 

Međutim, sve je otkazano u poslednjem minutu kada je postalo jasno da ukrajinski predsednik neće stići na vreme zbog gustog rasporeda.

Zelenski je na kraju stigao na večeru u 10 sati uveče, ali njegova poseta Parizu imala je simbolički značaj, navodi "Politiko". Šolc i Makron uspeli su da prikažu zajedništvo kada je reč o podršci Ukrajini, a francuski predsednik je Zelenskom stigao da uruči i legiju časti.

Kasnije su dvojica predsednika zajedno otputovala u Brisel na samit Evropske unije. 

Međutim, ispostavlja se da su Zelenski i Makron već nekoliko nedelja bili u pregovorima oko organizovanja posete Parizu, ali pozivnica za određeni datum nikada nije stigla do Kijeva.

Makron je navodno planirao da pozove ukrajinskog predsednika u Jelisejsku palatu uoči godišnjice početka rusko-ukrajinskog sukoba 24. februara, ali ta ideja je ubrzo odbačena zbog straha od nove ruske ofanzive.

Tokom evropske ture, Zelenski je istakao slanje oružja Ukrajini kao glavni prioritet, a zatražio je borbene avione, tenkove i rakete dugog dometa. U Londonu, premijer Riši Sunak izjavio je da će Britanija početi da obučava ukrajinske pilote i poručio da "ništa nije van stola" kada je reč o slanju lovaca Kijevu.

Makron je možda smatrao da je to previsoka cena, zaključuje "Politiko".

image