Svet

Poljski predsednik okleva: Poslati F-16? Ozbiljan problem, trebalo bi nam mnogo više od 50

Andžej Duda je naglasio da borbeni avioni, poput F-16, zahtevaju "veoma ozbiljno održavanje" tako da "nije dovoljno samo poslati nekoliko aviona"
Poljski predsednik okleva: Poslati F-16? Ozbiljan problem, trebalo bi nam mnogo više od 50www.globallookpress.com © Jaap Arriens

Poljski predsednik Andžej Duda, jedan od najbližih saveznika Ukrajine, rekao je da bi slanje aviona F-16 bila "veoma ozbiljna odluka" koju "nije lako doneti".

On je u intervjuu za Bi-Bi-Si izjavio da bi slanje aviona F-16 predstavljalo "ozbiljan problem" jer, sa manje od 50 aviona u poljskom vazduhoplovstvu, "nemamo dovoljno… i trebalo bi nam mnogo više aviona".

Duda je naglasio da borbeni avioni, poput F-16, zahtevaju "veoma ozbiljno održavanje" tako da "nije dovoljno samo poslati nekoliko aviona".

S obzirom na to da je Poljska članica NATO-a, rekao je Duda, svaka odluka o obezbeđivanju borbenih aviona mora da bude "zajednička odluka", a ne odluka koju treba da donese bilo koja država.

Bi-Bi-Si podseća da je poljski predsednik bio jedan od najvatrenijih pristalica ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i da je dao ogromne količine vojne pomoći, postavši glavni snabdevač teškog naoružanja - uključujući borbena vozila pešadije i artiljeriju, bespilotne letelice i municiju.

"On je takođe predvodio u nagovaranju drugih saveznika da obećaju da će obezbediti tenkove tokom poslednjih nedelja", ističe novinarka Bi-Bi-Sija.

Predsednik Duda je uporan u stavu da "oružje mora stalno da se isporučuje Ukrajini", ali on očigledno ne misli da će Poljska ili bilo koja druga zemlja "poslati veliki broj borbenih aviona", barem ne u skorijem periodu.

Velika Britanija je takođe stavila do znanja da slanje aviona u Ukrajinu nije realno u bliskoj budućnosti.

Dilema oko aviona je još jedan primer kalkulacija sa kojima se evropski lideri suočavaju, navodi se u tekstu, balansirajući između toga "šta je praktično moguće u smislu podrške Ukrajini i  šta je politički i diplomatski održivo, a da se ne izazove rat većih razmera". 

Čvrsta podrška Poljske i drugih zemalja ne znači da će Zapad, pa čak ni najbliži saveznici Ukrajine, reći "da" na svaki zahtev Zelenskog, zaključuje autorka emisije na Bi-Bi-Si.

image