Svet

Sjedinjene Države sankcionisale dvojicu bivših bugarskih ministara zbog korupcije

Vašington se pozvao na zakon na osnovu koga vlade mogu da sankcionišu strane državljane koji su prekršili ljudska prava i umešani u korupciju
Sjedinjene Države sankcionisale dvojicu bivših bugarskih ministara zbog korupcijewww.globallookpress.com © Liu Jie/XinHua

Sjedinjene Američke Države sancionisale su, na osnovu "Zakona Magnitski", petoricu Bugara visokog profila, uključujući dvojicu bivših ministara, navodeći da su "uveliko uključeni u koruptivne aktivnosti u Bugarskoj".

Dva ministra pod sankcijama su Vladislav Goranov, bivši ministar finansija u vladi Bojka Borisova, i Rumen Ovčarov, bivši ministar energetike u vladi Sergeja Staniševa.

Ostala trojica sankcionisanih su bivši čelnici bugarske nuklearne elektrane "Kozloduj", kao i Nikolaj Malinov, lider pokreta "Rusofili", kome se sudi za špijunažu u korist Rusije, prenosi "Euraktiv".

"Sjedinjene Države podržavaju svog saveznika u NATO-u, Bugarsku, u borbi protiv duboko ukorenjene korupcije i ruskog uticaja koji podriva demokratske institucije", rekao je Brajan Nelson, podsekretar Ministarstva finansija SAD za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu.

"Korupcija otima bugarskom narodu stotine miliona dolara i ometa investicije i ekonomski rast zemlje", dodao je on.

Istovremeno, Velika Britanija je takođe saopštila da uvodi sankcije protiv Deljana Peevskog, Vasila Božkova i Ilka Željazkova. Njih trojica su već na američkoj listi sankcionisanih zbog korupcije i "kockarskih poslova".

"Zakon Magnitski" je set zakona na osnovu kojih država može da sankcioniše strane državljane koji su kršili ljudskih prava, ili su bili umešani u  korupciju.

Zakon je usvojen u SAD 2012. godine, nakon smrti Sergeja Magnitskog, poreskog savetnika koji je, navodno, otkrio korupcionaške skandale ruskih zvaničnika. 

Uhapšen je pod optužbom da se udružio sa investicionom kompanijom "Ermitaž" koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova teretilo za utaju poreza i kršenje zakona.

Osim u SAD, slični zakoni postoje i u Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji.

image