Svet

Ukrajina dva dana pred EU samit rešila da "očisti kuću" od korupcije

Postavnja se pitanje da li Kijev preduzima sve antikorupcijske korake kako brojna i darežljiva pomoć Zapada i EU ubuduće ne bi izostala
Ukrajina dva dana pred EU samit rešila da "očisti kuću" od korupcijewww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Poznato je da Ukrajina godinama važi za jednu od najkorumpiranijih evropskih država, a prema Indeksu percepcije korupcije u istraživanju "Transparensi internešanal" u 2022. godini bila je 116. od 180 potkupljivih nacija. Njena pozicija nije bolja ni kada se posmatra period od pet poslednjih godina, pa čudi što je predsednik Vladimir Zelenski samo dva dana pred EU samit, čiji će domaćin biti, rešio da "očisti kuću".

Kako "Vašington post" piše, Zelenski je izgleda ušao u drugi krug aktuelne kampanje suzbijanja korupcije u zemlji, što se poklapa sa današnjim najavama pretresa, otpuštanja i novih istraga visokog profila političara koju su objavili ukrajinski zvaničnici, a sve kako brojna i darežljiva pomoć Zapada i EU ubuduće ne bi izostala.

List navodi da se mere za borbu protiv korupcije primenjuju dva dana pre nego što se Ukrajina priprema da ugosti EU samit u Kijevu, za koji se ukrajinski zvaničnici nadaju da će ojačati njihove pokušaje da postanu punopravni član evropske porodice.

Blok 27 članica u velikoj meri podržava Ukrajinu, ali je podeljen oko toga koliko brzo će se razorena, osiromašena zemlja pridružiti njenom klubu.

Zelenski je, naime, u utorak uveče rekao da zvaničnici "pripremaju nove reforme" koje će "na mnogo načina promeniti društvenu, pravnu i političku realnost, čineći je humanijom, transparentnijom i delotvornijom", kao i da će "detalji biti objavljeni kasnije".

On nije dao zvaničnu najavu borbe protiv korupcije niti je opisao šta bi ona mogla da uključuje, ali je aludirao na "kadrovske odluke" u "ministarima, organima centralne vlade, regionima i pravosudnom sistemu".

Na šta je tačno mislio, videlo se danas kada su Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Biro za ekonomsku bezbednost upali u kuće oligarha Igora Kolomojskog u Dnjepru i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova.

Ukrajinski zvaničnici nisu rekli da li su ovi događaji deo predsednikovog reformskog programa, ali su usledili posle prošlonedeljnih 10 otpuštanja, među kojima su bili zamenik šefa kabineta Zelenskog, zamenik ministra odbrane, zamenik generalnog tužioca i drugi.

Zvaničnici su ta otpuštanja opisali kao odgovor na dugogodišnje interne žalbe na korupciju, a nema sumnje, navodi "Vašington post" i da su i odgovor na zabrinutost Republikanske stranke SAD koja je nedavno preuzela kontrolu nad Predstavničkim domom i postavila pitanja o obimu američke pomoći Ukrajini.

image