Svet

Predsednica Moldavije: Rusija sprema diverziju, učestvuju i državljani Srbije

Stranci nameravaju da organizuju velike proteste u Kišinjevu, cilj je smena vlasti i dolazak proruskog rukovodstva, upozorila je Maja Sandu
Predsednica Moldavije: Rusija sprema diverziju, učestvuju i državljani Srbijewww.globallookpress.com © Cristian Cristel

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da Rusija sprema diverzantske akcije čiji je cilj destabilizacije situacije u ovoj zemlji, a u državnom udaru će, kako navodi, učestvovati čak i građani Srbije i Crne Gore. 

Ove informacije, kako kaže Sandu, dobijene su od ukrajinskih bezbednosnih službi.

"Osim pristalica opozicije, u ovim akcijama će učestvovati stranci koji su prošli vojnu obuku. Među njima se očekuje da će biti ne samo državljani Rusije i Belorusije, već i oni iz Srbije i Crne Gore", poručila je Sandu.

Moldavska predsednica je izjavila da partija "Šor" tesno sarađuje sa Moskvom, kao i organizacije veterana i političke struje koje su povezane sa biznismenom i političarom Vladimirom Plahotnjukom koji je napustio zemlju.

Sandu navodi da je glavni cilj Rusije da zaustavi evropske integracije Moldavije i da iskoristi ovu zemlju za ostvarenje svojih ciljeva tokom Specijalne vojne operacije.

Prošlogodišnji protesti koji su tresli zemlju imaju veze sa Moskvom, ali službe bezbednosti su uspele da spreče Kremlj da ostvari svoje planove.

Iz tog razloga, kako je navela, skupština bi trebalo da proširi ovlašćenja službama bezbednosti kako bi mogle "slobodnije" da se bore protiv "bezbednosnih rizika" po zemlju.

"Spremaju se napadi na Moldaviju. U planu je okupljanje diverzanata koji su prošli vojnu obuku koji će napasti pojedine državne objekte i zarobiti taoce. Takozvana opozicija želi da smeni vlast u Kišinjevu. Skupština mora hitno da usvoji dokumenta koji će Informaciono-bezbednosnoj službi i tužilaštvu dati mogućnost da se bave pitanjima koji predstavljaju rizik po bezbednost zemlje", poručila je Sandu na brifingu za medije.

Predsednica je napomenula i da bi sve učesnike protesta trebalo privesti.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Moldavije Aleksej Danilov rekao je juče da bi se na teritoriji Moldavije uskoro mogli pojaviti Čečeni koji su se, kako je rekao, "prošle godine borili u Ukrajini, a sada su prešli u Tursku".

U Turskoj su angažovani kao spasioci, ali Danilov kaže da su "spremni da uđu u Moldaviju, da izvedu državni udar i na vlast dovedu prorusku vladu".

"Znamo o kome se radi. Imamo njihova imena i prezimena", rekao je Danilov.

Podsetimo, Moldavija je prošle nedelje dobila novog mandatara Dorina Rečara,  nakon što je Natalija Gavrilica podnela ostavku na mesto premijera. Rečar je prethodno bio savetnik moldavske predsednice za pitanja nacionalne bezbednosti.

image