Svet

Amerika pronašla senzore iz kineskog balona, Kina traži objašnjenje

Američka administracija priznala da je mnogo toga o oborenim objektima bez ljudske posade ostalo nepoznato, a Vlada Japana zaključila je da je objekat koji je prošle godine leteo iznad japanskih teritorijalnih voda blizu oblasti Kjušu najverovatnije bio kineski špijunski balon
Amerika pronašla senzore iz kineskog balona, Kina traži objašnjenje© Tanjug/U.S. Navy via AP

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da je pronašla ključnu elektroniku iz kineskog balona koji je ranije oborio američki borbeni avion u blizini obale Južne Karoline.

"Ekipe su uspele da izvuku značajne ostatke sa lokacije, uključujući sve identifikovane delove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike delove strukture", navodi se u saopštenju Severne komande američke vojske, prenosi Rojters.

Kineski balon, za koji Peking negira da je imao špijunsku namenu, leteo je nedelju dana iznad SAD i Kanade pre nego što je predsednik Džozef Bajden naredio da se obori. Ova epizoda je dodatno zategla veze između Vašingtona i Pekinga, što je dovelo do toga da američki najviši diplomata odloži put u Kinu. Američka vojska je, takođe, pojačala nadzor vazdušnog prostora, pa su tako oborili još tri nepoznate letelice.

Vojska i Bajdenova administracija priznale su da je mnogo toga o oborenim objektima bez ljudske posade ostalo nepoznato, uključujući kako lete, čije su, koja im je namena, kao i da li su možda prikupljali obaveštajne podatke.

"Želim da uverim Amerikance da ovi objekti ne predstavljaju vojnu pretnju nikome na terenu. Oni, međutim, predstavljaju rizik za civilno vazduhoplovstvo i potencijalnu pretnju prikupljanju obaveštajnih podataka", rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Bez traga od tri objekta

Američka vojska navodi da je obaranje ta tri objekta bilo teže nego rušenje kineskog balona, jer su manji i nisu imali veći radarski otisak. Tako je u poslednjem obaranju, američki avion F-16 morao da ispali dve rakete kako bi srušio nepoznatu letelicu, prenosi Rojters.

Ostin je kazao da vojska još uvek nije pronašla ostatke tri srušena objekta, od kojih je jedan pao blizu obale Aljaske, jedan iznad Jukona u Kanadi, a jedan iznad jezera Hjuron.

Međutim, premijer Kanade Džastin Trudo tvrdi da su četiri vazdušna objekta na neki način povezana, ali nije pružio detaljnije objašnjenje.

Kina: Tražimo objašnjenje

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je danas na redovnoj konferenciji za medije da je, počev od maja 2022. godine, više od deset visinskih balona SAD "ilegalno" uletelo u vazdušni prostor Kine i drugih zemalja.

"SAD treba da sprovedu temeljnu istragu i objasne Kini ovu situaciju," rekao je Venbin, prenosi Rojters.

Vlada Japana: Leteći objekat iz 2022. najverovatnije bio kineski špujunski balon

Vlada Japana zaključila je da je objekat koji je prošle godine leteo iznad japanskih teritorijalnih voda blizu oblasti Kjušu najverovatnije bio kineski špijunski balon, prenela je danas televizija Fudži Njuz netvork (FNN).

Neidentifikovani balon primećen je u januaru 2022. godine iznad mora kod ostrva Kjušu, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters.

Glavni sekretar vladinog kabineta Hirokazu Macuno saopštio je u četvrtak 9. februara, na konferenciji za štampu, da je Japan pokrenuo istragu o poreklu tog letećeg objekta.

On je dodao da Tokio sarađuje sa Vašingtonom na utvrđivanju da li je taj objekat bio kineski balon sličan onom koji je oboren u subotu kod obale američke savezne države Južne Karoline, nakon što je prešao preko kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država.

image