Svet

Paranoja u Vašingtonu: Šta to leti iznad SAD, baloni, špijuni ili vanzemaljci?

Ameriku je poslednjih nedelja pogodila prava najezda "neidentifikovanih letećih objekata", za koje optužuju koga stignu, od Kine i Rusije do vanzemaljaca
Paranoja u Vašingtonu: Šta to leti iznad SAD, baloni, špijuni ili vanzemaljci?© Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Pripadnici američke vojske oborili su čak tri neidentifikovana leteća objekta u isto toliko dana, dodatno podižući i ovako povišene tenzije sa Kinom svega nedelju dana nakon što je kineski balon, za koji Vašington tvrdi da je špijunski a Peking meteorološki, oboren nedaleko od obale Južne Karoline.

Sve je započelo krajem januara, kada je kineski balon ušao u vazdušni prostor SAD nedaleko od Aleutiskih ostrva u saveznoj državi Aljasci. U prvom trenutku ta informacija nije objavljena, ali nakon što je balon nekoliko dana kasnije, nakon preleta iznad Kanade, došao do kontinentalnog dela SAD, američki zvaničnici više nisu mogli da prikriju prisustvo tog letećeg objekta.

Vest da je u američkom vazdušnom prostoru uočen kineski "špijunski balon" izazvala je lavinu reakcija, a američki državni sekretar Entoni Blinken odlučio je da odloži svoju dugo najavljivanu posetu Pekingu. Vašington je Kinu optužio za špijunažu, dok su u Pekingu te tvrdnje oštro demantovali, navodeći da je reč o zalutalom meteorološkom balonu koji je sa svog kursa skrenuo usled "više sile".

Američki zvaničnici su se u prvi mah uzdržali od rušenja balona, uz tvrdnju da bi pad njegovih ostataka na tlo mogao da prestavlja opasnost po civilno stanovništvo. Letelica je, ipak, oborena u subotu, 4. februara, nedaleko od obale Južne Karoline, nakon što je preletela čitav kontinentalni deo SAD.

Najezda balona širom Amerike

Na trenutak je delovalo kao da će se čitav "incident balon", iako nesumnjivo značajan, ubrzo biti okončan, kao i da bi poljuljani odnosi Kine i SAD mogli da se stabilizuju.

Takve nade, ipak, pokazale su se kao preuranjene, pošto je samo nedelju dana kasnije SAD pogodila prava mala "epidemija neidentifikovanih letećih objekata", koji su na severnoameričkom nebu počeli da se pojavljuju kao pečurke posle kiše.

Sve je počelo u petak, 10. februara, kada je američki lovac F-22 srušio "leteći objekat veličine omanjeg automobila" nedaleko od gradića Dedhors, na obali Boforovog mora na samom severu Aljaske. Kako su objavili američki zvaničnici, reč je znatno manjoj letelici od kineskog balona, koja je letela na manjoj visini i tako predstavljala "opasnost po civilno vazduhoplovstvo".

Dan kasnije, 11. februara, do sličnog incidenta došlo je na nebu iznad kanadske provincije Jukon. Američka avijacija je, po nalogu predsednika SAD Džozefa Bajdena i kanadskog premijera Džastina Trudoa, ponovo podigla svoje avione F-22 koji su oborili, kako je to naveo "Volstrit džornal", "mali metalik balon sa privezanim teretom".

Američki i kanadski zvaničnici bili su manje-više ujedinjeni u oceni da su dva leteća objekta oborena na samom severu američkog kontinenta baloni, a jedan neimenovani kanadski zvaničnik izjavio je za list "Gloub end mejl" da je reč o letelicama "ruskog ili kineskog porekla".

Poslednji slučaj obaranja neidentifikovanog letećeg objekta dogodio je u nedelju, 12. februara, iznad jezera Hjuron, na granici SAD i Kanade. Američke vazduhoplovne snage su, ponovo po direktnom naređenju predsednika Bajdena, taj predmet oborile raketom vazduh-vazduh koju je ispalio lovac F-16. Kako su objavili u Severnoj komandi SAD (NORTKOM), objekat je leteo nedaleko od "osetljivih vojnih objekata" u saveznoj državi Montani.

Tako su Sjedinjene Države maltene preko noći postale epicentar "neidentifikovanih letećih objekata i špijunskih balona sumnjivog porekla" koji američkim konspirolozima u potrazi za njihovim poreklom daju beskrajnu inspiraciju.

Dozu humora čitavoj situaciji dodao je, doduše nenamerno, i američki vazduhoplovni general zadužen za zaštitu vazdušnog prostora SAD Glen Van Herk, koji je rekao da kao potencijalno objašnjenje ne može isključiti ni vanzemaljce. "S razlogom ih zovemo objekti, a ne baloni", rekao je on novinarima.

Da je ipak reč o balonima smatra vojni stručnjak Danko Borojević.

"To su meteorološki baloni. Oni povremeno zalutaju, to se dešavalo i ranije", kaže Borojević za RT Balkan i dodaje da su u ovim slučajevima "avioni podignuti iz propagandnih razloga".

Takvo tumačenje potkrepljuje izjava portparola Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, admirala Džona Kirbija, koji je nakon detekcije kineske letelice rekao da je reč o (najmanje) "petom balonu koji je primećen iznad kontinentalnih SAD od 2017. godine".

Ti incidenti, ipak, nisu privukli ni približno toliko pažnje kao poslednja četiri do kojih došlo početkom ovog meseca.

Unutrašnja polarizacija

Kako se onda objašnjava činjenica da je nekoliko, naizgled, najobičnijih meteoroloških balona privuklo toliku medijsku pažnju? Deo uzroka treba tražiti u zategnutim odnosima između velikih sila, pre svega SAD i Kine, ali i između različitih političkih aktera u samoj Americi.

Administracija predsednika Bajdena našla se na udaru mnogih, pre svega republikanaca, koji su osudili njihovu sporost da reaguju na pojavu prvog balona početkom meseca.

"Srušite taj balon", poručio je nakon što je uočen prvi balon nekadašnji predsednik Donald Tramp, poznat po svojim tvrdim antikineskim stavovima.

"Kina je poslala špijunski balon da leti širom Amerike. Bajdenova administracija je imala priliku da ga obori iznad Aljaske, ali je odlučila da ga pusti da špijunira širom Amerike. Kraj priče", rekao je republikanski senator iz Arkanzasa Tom Koton.

Ni odluka da se druga po redu letelica obori iznad Aljaske nije umirila republikance, koji su to videli kao dokaz da su SAD sve vreme imale kapaciteta da te objekte obore, ali da je za to nedostajalo političke volje, objavio je portal "Hil".

"Mi, znači, možemo da oborimo sumnjive objekte pre nego što dođu do našeg vazdušnog prostora", napisao je na Tviteru republikanski senator iz Kanzasa Rodžer Maršal.

Prepucavanja između predstavnika dve vodeće američke partije ukazuju na prisustvo (prividne) podele na "prokineske" demokrate i "proruske" republikance.

Ova, u velikoj meri veštačka podela ušla je u američki politički mejnstrim za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa, koga su demokrate optuživale da je "ruski čovek" i da je na izborima pobedio zahvaljujući "malignom rusom uticaju".

Republikanci su im ubrzo uzvratili optužbama da su isuviše mekani prema Kini, sa kojom je predsednik Tramp ušao u otvoreni trgovinski rat.

Povećane geopolitičke tenzije

Geopolitički sukob između Kine i SAD dodatno je uzeo maha nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini prošlog februara. Kina je u više navrata kritikovala američki angažman u toj zemlji, kao i širenje NATO-a u Istočnoj Evropi, a pokazala je i značajno razumevanje za interese Rusije.

Pokušaji otopljavanja odnosa između dve vodeće svetske privrede, do kojih je došlo nakon sastanka predsednika Bajdena sa njegovim kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama samita G20 na Baliju prošlog novembra, izgleda da ipak nisu urodili plodom.

Inače duboko podeljeni Predstavnički dom američkog Kongresa pokazao je da, kada je reč o Kini, jednoumlje ipak preovladava izglasavši 9. februara rezoluciju koja osuđuje "grubo kršenje američkog suvereniteta od strane kineskog obaveštajnog balona". Konačni rezultat glasanja: plebiscitarnih 419 "za" i 0 "protiv".

Zaoštravanje odnosa između SAD i Kine sada, nažalost, deluje kao neminovnost.

Amerika se nalazi na ivici nove "crvene panike", nalik na onu tokom koje su, krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog veka, Amerikanci "komunističke špijune" videli na svakom koraku.

Glavnu razliku između tog i sadašnjeg vremena predstavlja to što će ovog puta, pored Rusa, "loši momci" biti i Kinezi. Čak se i Komunistička partija Kine savršeno uklapa u već razrađeni narativ "crvene pošasti" koja na svaki način pokušava da uništi "slobodni svet" sa centrom u Vašingtonu.

Dokle god takvi narativi budu dominirali u i dalje najmoćnijoj svetskoj sili, njihovim građanima i političarima će se od meteoroloških balona priviđati "špijunski baloni" i "rotirajući leteći objekti".

A ko zna, kako bi to rekao general Van Herk, možda zaista "ni vanzemaljce ne bi trebalo otpisati". Još nam samo to treba.

image