Svet

Peking: Američki baloni više od 10 puta preleteli kineski vazdušni prostor

Odgovor Kine na takve incidente bio je odgovoran i profesionalan, tvrde iz kineskog ministarstva spoljnih poslova
Peking: Američki baloni više od 10 puta preleteli kineski vazdušni prostor© Tanjug/Jerry Ireland/U.S. Navy via AP

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je da su, od početka januara 2022. godine, američki baloni više od 10 puta preleteli kineski vazdušni prostor, a da je odgovor Kine na takve incidente bio odgovoran i profesionalan.

Navedeno je i da Kina nema informacije o letećim objektima koje su SAD oborile iznad Aljaske i Kanade, preneo je Rojters.

Američka vojska je oborila još četiri leteća objekta iznad Severne Amerike a zvaničnici navode da se i dalje utvrđuju sve okolnosti, kao i šta su oboreni objekti zapravo predstavljali.

SAD su prethodno iznad američkih teritorijalnih voda Atlantika, na obali Južne Karoline oborile navodni kineski špijunski balon za koji Peking tvrdi da je reč o meteorološkoj letilici.

Pentagon je saopštio da je borbeni avion F-16 oborio u nedelju neidentifikovani objekat iznad jezera Hjuron u američkoj državi Mičigen na granici sa Kanadom.

Objekat je, kako se navodi, leteo u blizini američkih vojnih lokacija SAD i predstavljao je ne samo pretnju za civilno vazduhoplovstvo, već je bio i potencijalno sredstvo za nadzor.

To je bio četvrti objekat oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana, saopštila je guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Neidentifikovani objekat na velikoj nadmorskoj visini bio je treći koji su oborili američki i kanadski borbeni avioni, nakon objekta veličine malog automobila u petak na obali Aljaske i letećeg objekta iznad Jukona u Kanadi u subotu.

Veliki balon za koji je Peking priznao da pripada Kini oboren je kod obala Južne Karoline 4. februara.

image