Svet

Mask o najezdi NLO: Ne brinite, samo su mi svratili drugari

Američki milijarder je u svom stilu komentarisao pojavu letećih objekata iznad SAD, za koje general Glen VanHerk, koji ima zadatak da čuva vazdušni prostor SAD, nije isključio mogućnost da su u pitanju vanzemaljci
Mask o najezdi NLO: Ne brinite, samo su mi svratili drugariwww.globallookpress.com © Alexander Farnsworth/picture alliance

Izvršni direktor kompanija "SpejsIks" i "Tviter" Ilon Mask oglasio se povodom izveštaja o letećim objektima nepoznatog porekla koji su primećeni proteklog vikenda iznad Sjedinjenih Država i poručio da su to njegovi "drugari" vanzemaljci koji su svratili u posetu.

"Ne brinite, samo su mi svratili neki drugari", poručio je milijarder.

Američki i kanadski avioni su ovog meseca oborili četiri neidentifikovana leteća objekta. Najnoviji, osmougaoni predmet, oboren je u nedelju iznad jezera Mičigen.

General Glen VanHerk, koji ima zadatak da čuva vazdušni prostor SAD, nije isključio mogućnost da su u pitanju vanzemaljci.

Na pitanje novinara da li je Pentagon isključila mogućnost vanzemaljaca, VanHerk je rekao: "Pustiću obaveštajnu i kontraobaveštajnu zajednicu da to shvate. Ništa nisam isključio."

"U ovom trenutku nastavljamo da procenjujemo svaku pretnju ili potencijalnu pretnju, nepoznatu, koja se približava Severnoj Americi i pokušavamo da je identifikujemo", rekao je VanHerk, šef Američke komande za vazdušno-kosmičku odbranu i Severne komande.

General Glen VanHerk rekao je u nedelju da vojska nije bila u stanju da identifikuje poreklo tri najnovija objekta.

Rekavši da SAD pažljivije proučavaju radar od otkrića kineskog balona, VanHerk je naglasio da se tri najnovija objekta nazivaju "objekti, a ne baloni, s razlogom".

Kineski list "Global tajms" objavio je u nedelju da se vlasti u priobalnom gradu Rižao spremaju da obore "neidentifikovani leteći objekat", dok je urugvajsko vazduhoplovstvo saopštilo u subotu da je poslalo istražitelje u oblast Termas de Almiron da prikupi informacije o izveštajima o "trepćućim svetlima na nebu" u petak uveče.

Nema dokaza da su zatvaranje vazdušnog prostora u SAD i izveštaji o NLO u Kini i Urugvaju povezani. Međutim, prezasićenost izveštajima izazvala je uzbuđenje među NLO entuzijastima na mreži.

Uprkos tome što je sebe jednom nazvao "vanzemaljcem koji pokušava da se vrati na rodnu planetu", Musk je skeptičan u pogledu postojanja inteligentnog života van Zemlje.

U govoru na prošlogodišnjem samitu G20 u Indoneziji, on je rekao da bi čovečanstvo jednog dana moglo da otkrije "vanzemaljske civilizacije ili civilizacije koje su postojale pre više miliona godina". Međutim, on je 2018. izjavio da postojanje ovih civilizacija nije sigurno i da bi ljudi trebalo da "očuvaju svetlost svesti tako što će postati civilizacija koja leti u svemir".

image