Svet

Bela kuća o oborenim letećim objektima: Mislimo da su bili baloni

Neidentifikovani leteći objekti koji su srušeni iznad Kanade i Jukona bili su mnogo manji nego balon koji je prošle nedelje srušen iznad Južne Karoline, rekao je senator Čak Šumer
Bela kuća o oborenim letećim objektima: Mislimo da su bili baloni© Tanjug/Ryan Seelbach/U.S. Navy via AP

Zvaničnici zaduženi za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država veruju da su neidentifikovani leteći objekti oboreni iznad Aljaske u SAD i Jukona u Kanadi bili baloni.

Ovo je u intervjuu za televiziji Ej-Bi-Si rekao lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Šumer je u nedelju rekao da ga je prethodne noći obavestio savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Upitan da li su predmeti baloni, Šumer je rekao: "Oni veruju da jesu, da. Ali mnogo manji od prvog". 

On je dodao da su oboreni leteći objekti bili mnogo manji nego prvi balon koji je uočen u američkom vazdušnom prostoru, a koji je oboren iznad Južne Karoline prošle nedelje, preneo je "Rojters".

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da objekti nisu ni približno ličili i da su mnogo manji od balona iz Kine koji je danima nadletao SAD. Prema portparolu, administracija ih neće definitivno okarakterisati sve dok ostaci ne budu pronađeni.

Američki borbeni avioni oborili su u petak objekat koji je leteo na velikoj visini u blizini Aljaske, a u subotu je oboren neidentifikovani leteći objekat iznad Jukona.

Za prvi, neimenovani američki zvaničnici rekli su da piloti koji su ga presreli nisu uočili vidljivu opremu za nadzor i da je bio cilindričnog oblika.

Što se tiče drugog, kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da timovi traže cilindrični objekat kako bi mogli da ga analiziraju i otkriju njegovu svrhu. Dodao je da i dalje mora mnogo da se sazna o objektu.

image