Svet

Američki avion oborio još jedan leteći objekat iznad Kanade

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su on i predsednik SAD naredili da se obori objekat koji je ušao u kanadski vazdušni prostor, dan nakon što je drugi objekat srušen u blizini Aljaske
Američki avion oborio još jedan leteći objekat iznad Kanade© Tanjug/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP, File

Američki borbeni avion, postupajući prema naređenju predsednika Džozefa Bajdena i kanadskog premijera Džastina Trudoa, oborio je u subotu još jedan neidentifikovani leteći objekat, rekli su kanadski i američki zvaničnici.

"Naredio sam skidanje neidentifikovanog objekta koji je narušio kanadski vazdušni prostor", naveo je Trudo na Tviteru i dodao da je američki F-22 sa komandom za Bazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike (NORAD), kojom zajednički upravljaju Sjedinjene Države i Kanada, oborio objekat iznad teritorije Jukon.

Kao i sa objektom koji je Bajden naredio da se obori u blizini Aljaske u petak, zvaničnici su rekli da tek treba da utvrde šta je oboreno iznad Jukona, koji se graniči sa Aljaskom.

"Kanadske snage će sada povratiti i analizirati olupinu objekta", naveo je Trudo koji se prethodno čuo sa Bajdenom.

Bela kuća je saopštila da su Bajden i Trudo "razgovarali o važnosti pronalaženja objekta kako bi se utvrdilo više detalja o njegovoj nameni ili poreklu".

Kasno u subotu, Federalna uprava za vazduhoplovstvo nakratko je zatvorila oblast u blizini Havra, Montana, za vazdušni saobraćaj. Agencija je koristila sličnu terminologiju nedelju dana ranije, neposredno pre nego što su Sjedinjene Države oborile kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline.

U zajedničkom saopštenju NORAD-a i Severne komande SAD-a je kasnije navedeno da je NORAD otkrio radarsku anomaliju i poslao borbene avione koji, ipak, nisu pronašli ništa što bi odgovaralo signalu sa radara. Zvaničnici su priznali da bi pojačana nervoza oko "nlo" mogla da dovede do lažnih pozitivnih rezultata, prenosi "Njujork tajms".

Objekat oboren iznad Jukona primećen je na radaru dok je prolazio iznad Aljaske kasno u petak, rekli su zvaničnici Pentagona. NORAD je poslao američke borbene avione, kojima su se ubrzo pridružili i kanadski lovci, da ga prate.

"Nadgledanje je nastavljeno i dok je objekat prešao u kanadski vazdušni prostor", rekao je brigadirni general Patrik Rajder, portparol Pentagona. Avion F-22 je oborio objekat iznad kanadske teritorije koristeći istu raketu vazduh-vazduh koja je korišćena za obaranje dva prethodna leteća objekta, uključujući kineski špijunski balon nedelju dana ranije, dodao je Rajder.

Ministar odbrane Lojd Dž. Ostin razgovarao je u subotu telefonom sa svojom kanadskom koleginicom Anitom Anand, rekao je Rajder.

Anad je novinarima rekla da je oboreni objekat bio cilindričnog oblika i manji od špijunskog balona spuštenog iznad Atlantika prethodnog vikenda.

Do skora je, piše "Njujork tajms" bila retkost da Sjedinjene Države obaraju neidentifikovane leteće objekte. Ali tenzije u SAD su skočile posle otkrića kineskog balona na američkom nebu pre oko dve nedelje, što je navelo državnog sekretara Entonija Blinkena da otkaže planirani put u Kinu.

Dok Peking navodi da je u pitanju meteorološki balon, Vašington tvrdi da je letelica deo globalnog nadzora osmišljenog da prikupi informacije o vojnim sposobnostima zemalja širom sveta, ali i napora Kine da usavrši svoju sposobnost prikupljanja podataka o američkim vojnim bazama — za koje je najviše zainteresovana — kao i o bazama drugih nacija u slučaju sukoba ili porasta tenzija.

U petak su američki zvaničnici saopštili da je vojska oborila neidentifikovani leteći objekat iznad Arktičkog okeana u blizini Aljaske. Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je na brifingu za štampu da je objekat oboren "iz opreza".

Američka vojska sada radi na pronalaženju objekta kako bi se utvrdila njegova priroda, rekli su zvaničnici Ministarstva odbrane.

image