Svet

Čiji je kineski balon? Na letelici bili natpisi na engleskom

Postavlja se pitanje da li su američke ili neke druge kompanije pomagale Kini da napravi ove balone, rekao američki senator Saliven
Čiji je kineski balon? Na letelici bili natpisi na engleskom© Tanjug/FBI via AP

Kineski balon koji su američke snage nedavno oborile iznad svoje teritorije sadržao je delove proizvedene na Zapadu, na kojima su se nalazili natpisi na engleskom jeziku, tvrde ljudi bliski istrazi.

Zvaničnici američke administracije upoznali su kongresmene sa natpisima na sastanku iza zatvorenih vrata, tvrde izvori "Blumberga". Reč o zvaničnicima Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i obaveštajnih službi.

Prisustvo delova proizvedenih na Zapadu potvrdilo je više ljudi, iako nije potvrđeno o kojim delovima je reč. Nije poznato ni da li su natpisi na engleskom jeziku otkriveni pre nego što je balon srušen ili nakon toga, kada su prikupljeni njegovi delovi.

Operacija skupljanja delova srušenog balona i dalje se nastavlja nedaleko od obale Južne Karoline.

Predstavnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost i Ministarstva odbran nisu komentarisali navode o prisustvu delova proizvedenih na Zapadu.

Američki zvaničnici objavili su ranije da su njihovi špijunski avioni uspeli da naprave fotografije balona visoke rezolucije, dok se on kretao iznad SAD. Agenti FBI rekli su da je istraga u ranoj fazi i da još nisu pronašli teret koji je balon nosio.

Balon prikupljao "komunikacione signale"?

Visoki zvaničnik Stejt departmenta izjavio da je kineski, navodno špijunski balon, mogao da prikuplja komunikacione signale.

Prema njegovim rečima, balon je imao nekoliko antena "koje mogu da služe za prikupljanje informacija," prenosi Bi-Bi-Si.

Predstavnički dom američkog Kongresa juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona nad vazdušnim prostorom SAD prošle nedelje kao ''drsko kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država'', prenosi Rojters.

Senator iz redova republikanaca i potpredsednik odbora za obaveštajne poslove Marko Rubio rekao je da je jedna od glavnih prednosti balona u odnosu na druge vazduhoplove to što "mogu da lebde iznad jedne lokacije duži vremenski period i što obezbeđuju jeftin i dugoročan nadzor".

Republikanski senator Den Saliven rekao je da se "postavlja pitanje da li su američke ili neke druge kompanije pomagale Kini da napravi ove balone".

Kina demantuje da je reč o špijunskom balonu i tvrdi da je on korišćen za ispitivanje klimatskih uslova, ali da je skrenuo sa kursa.

Kinesko Ministarstvo odbrane odbilo je da sa američkim zvaničnicima razgovara o balonu zato što "korišćenje sile u međunarodnim odnosima stvara loš presedan", prenosi "Blumberg".

"SAD nisu stvorile adekvatnu atmosferu za dijalog", rekao je portparol Ministarstva Tan Kefei i dodao da je "rušenje kineskog civilnog balona neodgovorno". 

image