Svet

Američka vojska oborila leteći objekat iznad Aljaske

Neidentifikovani objekat bio je cilindričnog oblika i, prema prvim informacijama, nije imao opremu za nadzor
Američka vojska oborila leteći objekat iznad Aljaske© Tanjug/AP Photo/Mark Farmer, File

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden naredio je vojsci da obori objekat koji je leteo na velikoj visini u blizini Aljaske, što je drugi put za manje od nedelju dana da su borbeni avioni poslati da obore letelicu koja je ušla u vazdušni prostor SAD.

Zvaničnici Bele kuće i Pentagona naglasili su da još uvek nemaju pozitivnu identifikaciju objekta ili njegove zemlje porekla i ne žele da komentarišu navode da je objekat oboren u petak bio balon za nadzor kineske proizvodnje poput onog koji je oboren kod obale Južne Karoline, prenosi "Politiko".

Piloti koji su presreli objekat izvestili su da je bio cilindričnog oblika i da nema vidljive opreme za nadzor, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je objekat leteo na visini od 40.000 stopa i da je "predstavljao razumnu pretnju po bezbednost civilnih letelica". Predsednik Bajden je, po preporuci Pentagona, naredio da se objekat obori.

Kirbi je rekao da je oborena letelica bila otprilike "veličine malog automobila" za razliku od kineskog balona koji je bio "veličine dva ili tri autobusa".

Objekat je primećen u četvrtak uveče, a predsednik je ubrzo potom obavešten. Prema rečima visokog vojnog zvaničnika, vojska je registrovala objekat koristeći zemaljski radar i borbene avione F-35 da ga posmatra.

U petak je Američka severna komanda poslala dva borbena aviona F-22 da presretnu objekat iznad severoistočnog dela Aljaske, u blizini Kanade. Trenutno se radi na izvlačenju ostataka koji su pali u zaleđeno područje teritorijalnih voda, kako bi se identifikovala letelica.

Ni Kirbi ni portparol Pentagona Patrik Rajder nisu želeli da nagađaju šta je objekat niti ko ga je lansirao. "Nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile navedenu namenu ovog objekta", rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao da je Bajdenov primarni razlog zašto je naredio vojsci da obore objekat "bio pitanje bezbednosti leta". Kineski balon prošle nedelje je leteo na mnogo većoj visini i nije predstavljao pretnju po komercijalni vazdušni saobraćaj.

Bajdenova administracija je u petak predstavila svoju prvi zvanični "odgovor" Pekingu zbog slanja špijunskog balona iznad teritorije SAD, dodajući šest kineskih avio-kosmičkih kompanija na komercijalnu crnu listu zbog njihove podrške vladinim programima nadzora.

Ministarstvo trgovine saopštilo je da će američkim kompanijama biti zabranjeno da posluju sa šest navedenih kompanija osim ako ne dobiju posebne dozvole.

Kineske kompanije su dobile oznaku "zbog njihove podrške naporima kineske vojne modernizacije, posebno vazdušno-kosmičkim programima Narodnooslobodilačke vojske, uključujući vazdušne brodove i balone i srodne materijale i komponente", navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine. Agencija je navela da Narodnooslobodilačka armija koristi balone na velikim visinama "za obaveštajne i izviđačke aktivnosti".

image