Svet

Amerikanci oborili "osmougaoni" leteći objekat u blizini vojnih lokacija: Možda su i vanzemaljci

Ovo je četvrti leteći objekat koji su oborili američki ili kanadski avioni ovog meseca, Pentagon ne isključuje umešanost vanzemaljaca
Amerikanci oborili "osmougaoni" leteći objekat u blizini vojnih lokacija: Možda su i vanzemaljci© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Američka vojska oborila je u nedelju četvrti leteći objekat koji je primećen iznad severnoameričkog vazdušnog prostora u roku od nedelju dana. Neidentifikovana letelica oborena je iznad jezera Hjuron u Mičigenu, potvrdila je guvernerka države Grečen Vitmer.

"Drago mi je da prijavim da je brzo i bezbedno uklonjen", rekla je Bitmer.

Pretpostavlja se da je neidentifikovani objekat "osmougaone strukture" koji je leteo na velikoj nadmorskoj visini, isti predmet koji je u subotu uhvatio radar iznad Montane.

U trenutku kada ga je pogodila raketa vazduh-vazduh koju su lansirali borbeni avioni F-16, leteo je preko regiona Velikih jezera na razdaljini od 20.000 stopa, što je visina koja može da predstavlja rizik za civilne avione, navodi "Gardijan".

Pentagon je saopštio da se čini da je objekat putovao u blizini američkih vojnih lokacija i da je predstavljao pretnju za civilnu avijaciju, kao i da je bio potencijalno sredstvo za nadzor.

General američkih vazduhoplovnih snaga koji nadgleda vazdušni prostor Severne Amerike rekao je da je objekat verovatno pao u kanadske vode.

Očekuje se da će vojno osoblje opremljeno specijalnom ronilačkom opremom dizajniranom za ekstremno hladne vode jezera Hjuron biti brzo raspoređeno u potrazi za delovima uništenog objekta.

Za sada nema obaveštajnih podataka o tome ko je kontrolisao strukturu niti da li je ona zaista bila angažovana u špijunskim aktivnostima.

U pitanju je četvrti neidentifikovani leteći objekat koji su ovog meseca oborili američki ili kanadski borbeni avioni.

Sve je počelo 4. februara kada je kineski balon oboren na obalama Južne Karoline. Peking je saopštio da je letelica korišćena za prikupljanje meteoroloških podataka.

U petak je na obali Aljaske oboren objekat veličine malog automobila, a onda, dan kasnije, sličan leteći objekat iznad Jukona u Kanadi.

General Glen VanHerk, koji ima zadatak da čuva vazdušni prostor SAD, rekao je u nedelju da vojska nije bila u stanju da identifikuje poreklo tri najnovija objekta.

Rekavši da SAD pažljivije proučavaju radar od otkrića kineskog balona, VanHerk je rekao novinarima da se tri najnovija objekta nazivaju "objekti, a ne baloni, s razlogom".

Upitan da li je isključio vanzemaljce, VanHerk je rekao: "Pustiću obaveštajnu zajednicu i kontraobaveštajnu zajednicu da to shvate. Ništa nisam isključio."

Zvaničnik ministarstva odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Rojtersu da vojska nije videla nikakve dokaze da su objekti vanzemaljski.

Američka i kanadska vojska pokušavaju da povrate druge leteće objekte koji su oboreni ove nedelje.

Pojava neidentifikovanih letećih objekata podigla je tenzije sa obe strane granice SAD i Kanade, ali i na međunarodnom nivou. Američki državni sekretar Entoni Blinken odložio je prvu posetu Pekingu visokog američkog diplomate od 2018. godine kao odgovor na upad kineskog balona.

Na drugom kraju sveta, kineske vlasti se pripremaju da obore neidentifikovani leteći objekat koji je primećen na istoku, iznad luke Kingdao.

image