Svet

Stoltenberg: Važno da Švedska i Finska budu primljene što pre u NATO

Nije važno kako već kad, poručio generalni sekretar Alijanse
Stoltenberg: Važno da Švedska i Finska budu primljene što pre u NATO© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je važnije da Finska i Švedska budu primljene u NATO što pre, nego da budu primljene zajedno.

"Glavno pitanje nije da li se prijem Finske i Švedske kao punopravnih članica ratifikuje zajedno, već da bude ratifikovan što je pre moguće", rekao je Stoltenberg pre sastanka ministara odbrane NATO u Briselu.

Kako Rojters prenosi, Stoltenberg je ponovio da su sve države članice glasale za ulazak Finske i Švedske u NATO, sem Mađarske i Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije ovog meseca poručio da Turska podržava kandidaturu Finske za NATO, ali ne i Švedsku, naročito pošto su lokalne vlasti dozvolile protest sa paljenjem Kurana.

Ankara zahteva da obe zemlje zauzmu tvrđi stav protiv Kurdistanske radničke partije, koju Turska smatra za terorističku organizaciju.

Dve zemlje su podnele zahtev za ulazak u NATO nakon početka Specijalne vojne operacije i, da bi ušle u pakt, moraju da dobiju odobrenje svih članica Alijanse.

Zapadni zvaničnici su potvrdili da bi više voleli da obe zemlje u isto vreme uđu u NATO, delom zato što bi to bilo lakše integrisati ih u isto vreme u vojne strukture.

Finske parlamentarne grupe saopštile su u petak da bi mogle da ratifikuju osnivačke ugovore NATO-a u narednim nedeljama, što je korak koji bi mogao da dovede do toga da Helsinki nastavi sa članstvom pre Švedske.

image