Svet

Erdogan poručio Švedskoj: Dokle god palite Kuran ništa od članstva u NATO

Turska je prethodno prekinula razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtevima za ulazak NATO, nakon protesta na kojem je lider danskog antiislamskog pokreta "Stram kurs" Rasmus Paludan spalio primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu
Erdogan poručio Švedskoj: Dokle god palite Kuran ništa od članstva u NATO© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut, File

Turska pozitivno gleda na zahtev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske, izjavio je u turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Rojters.

"Švedska ne bi trebalo da se trudi i da pokušava u ovom trenutku. Nećemo reći 'da' njihovoj aplikaciji za NATO sve dok dozvoljavaju spaljivanje Kurana," rekao je Erdogan.

Turski predsednik je ranije signalizirao da bi Ankara mogla da pristane na ulazak Finske u NATO pre Švedske, a turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu dao je sličnu izjavu.

"Pošten je pristup da se napravi razlika između problematične zemlje i manje problematične. Možemo odvojeno procenjivati finske i švedske prijave za NATO ako NATO i te zemlje donesu odluku o tome", kaže Čavušoglu.

Odnosi između Turske i Švedske su eskalirali nakon spaljivanja Kurana u turskoj ambasadi u Stokholmu 21. januara. Ankara je saopštila da neće odobriti molbu kraljevine za ulazak u NATO dok ne ispuni svoje obaveze prema memorandumu potpisanom sa Turskom o borbi protiv terorizma.

Lider danskog antiislamskog pokreta "Stram kurs" Rasmus Paludan spalio je primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Paludanov potez izazvao je demonstracije u Turskoj, kao i u brojnim drugim muslimanskim zemljama.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom je povodom spanjivanja Kurana potvrdio da je proces ulaska Kraljevine u NATO obustavljen, ali je izrazio nadu da bi dogovori sa Ankarom mogli da budu postignuti na samitu ministara spoljnih poslova NATO u Viljnusu u julu.

Predsednik Finske Sauli Niniste je naglasio da Helsinki nije promenio politiku i da i dalje namerava da zajedno sa Stokholmom uđe u Severnoatlantski savez, uprokos činjenici da je Ankara obustavila taj proces.

Finska i Švedska su, u jeku specijalne vojne operacije u Ukrajini, 18. maja 2022. godine, podnele prijave za ulazak u Alijansu, ali je Turska blokirala proces pridruživanja zahtevajući da kurdske organizacije proglase terorističkim, kao i da izruče osobe optužene za terorizam ili učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine. 

Do danas, prijave Švedske i Finske za članstvo u NATO nisu ratifikovale samo dve, od 30 zemalja – Mađarska i Turska.

U Madridu su 28. juna, pre početka samita NATO, vođeni pregovori između Erdogana, finskog predsednika Saulija Ninistea, koji je tada bio premijer Švedske Magdalene Anderson, i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga. Potpisan je memorandum kojim se obema zemljama omogućava ulazak u NATO.

 

image
VV inauguration
banner