Svet

Ukrajinci ukidaju praznike: Odriču se "kolonijalne prošlosti"

Vrhovna rada je usvojila nacrt zakona kojim se ukida proslava 8. marta, 1. maja i Dana pobede
Ukrajinci ukidaju praznike: Odriču se "kolonijalne prošlosti"www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Vrhovna ukrajinska  rada je usvojila nacrt zakona o ukidanju proslave 8. marta, 1. maja i Dana pobede (9. maja) u Ukrajini kako bi se "eliminisalo nasleđe kolonijalne prošlosti u kulturnom i svakodnevnom životu", navodi se u dokumentu koji su pripremile poslanici partija "Sluga naroda" i "Glas".

Konkretno, umesto Međunarodnog dana žena 8. marta, predlaže se da se 25. februar postavi kao novi državni praznik i zvanični slobodan dan - Dan ukrajinskih žena. Datum je izabran u čast rođendana ukrajinske pesnikinje Lesje Ukrajinke.

Predlaže se da 9. mart, rođendan ukrajinskog pesnika Tarasa Ševčenka, bude slobodan dan.

"Do sada je na državnom nivou 8. mart bio određen kao slobodan dan – takozvani Međunarodni dan žena, koji je okupatorski moskovski režim ustanovio kako bi popularizovao sopstveno shvatanje uloge i mesta žene. Smatramo da je prikladnije da se Dan ukrajinskih žena proslavlja 25. februara. U martu bi trebalo da se proslavi sećanje naTarasa Ševčenka", navodi se u obrazloženju.

Pored toga, poslanici žele da se ukine proslava Praznika rada 1. maja i Dana pobede 9. maja, a da se 8. maja slavi samo Dan sećanja i primirja.

Predsednik Urkajine Vladimir Zelenski je u maju prošle godine potpisao zakon o "desovietizaciji zakonodavstva", a još ranije, 2015. godine u zemlji je legalizovan proces dekomunizacije. Kako je naglasio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ukrajinske vlasti već dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije.

image