Svet

Pacijentkinji odbijen zahtev za transplantaciju srca jer nije vakcinisana

Ona je poručila da su pacijenti poput nje gurnuti u ćošak i primorani da urade nešto što se kosi sa njihovim uverenjima, inače neće dobiti tretman od kojeg im zavisi život
Pacijentkinji odbijen zahtev za transplantaciju srca jer nije vakcinisana© Michael Matthey

Nadležne zdravstvene službe u Australiji odbile su zahtev za transplataciju srca jednoj pacijentkinji, nakon što je dobila medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv virusa korona. 

Viki Derderijan, majka dvoje dece, oslanja se na ventrikularni pomoćni uređaj još od 2020. kada joj je srce skoro sasvim otkazalo, a zbog svog stanja nije vakcinisana protiv kovida, kako bi se izbegao rizik od miokarditisa ili perikarditiisa. 

Kada je došlo vreme da ode ne preko potrebnu transplantaciju srca, Viktorijansko odeljenje za zdravstvo i socijalne usluge ju je odbilo.

Ona je, frustrirana zbog ove odluke, ocenila njihov stav kao "nema vakcine, nema srca", navodi "Njujork post". 

"Stav bolnice u ovom trenutku je da nema srca, ukoliko niste vakcinisani. Sa medicinskog gledišta, ja sam stabilna i spremna da budem na listi za transplantaciju. Nažalost, pravila o vakcinaciji narušavaju odnos pacijenta i doktora", rekla je Viki Derderijan u razgovoru za Kanal 9.

Ona je dodala da su pacijenti poput nje "gurnuti u ćošak" i "primorani da urade nešto što se kosi sa njihovim uverenjima", inače neće dobiti tretman od kojih im zavisi život. 

"Isto važi i za lekare, koji su primorani da primenjuju ono što im se kaže, inače će izgubiti posao", objasnila je Derderijan. 

Jedan od predstavnika zdravstva rekao je da bi najveći rizik za pacijentkinju bio da ne primi vakcinu, što bi moglo da dovede u opasnost transplantirani organ, pa čak da prouzrokuje i smrtni ishod. 

"Ne želimo da se to desi vama, a svakako ne želimo da se to dogodi porodici koja je dala tu tako važnu donaciju", rekao je on.

image