Svet

Blinken: Krim je Putinova "crvena linija"

U nezvaničnom razgovoru sa ekspertima, američki državni sekretar rekao je da SAD u ovom trenutku ne ohrabruje Kijev da napadne poluostrvo, ali da je odluka o tome isključivo na Ukrajincima
Blinken: Krim je Putinova "crvena linija"© Tanjug/AP Photo

Ukrajinski pokušaj da zauzmu Krim bio bi "crvena linija" za ruskog predsednika Vladimira Putina koja bi mogla da dovede do jačeg ruskog odgovora, rekao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken u razgovoru sa grupom eksperata.

Komentar visokog američkog zvaničnika bio je odgovor na pitanje jednog od učesnika ovog razgovora, koji je bio privatan, da li bi SAD pomogle Kijevu da zauzme Krim, prenosi "Politiko".

Prema izjavama četvorice upućenih u Blinkenovo izlaganje, on je objasnio da SAD ne ohrabruje aktivno Kijev da zauzme Krim, ali je odluka o tome na Ukrajini. Fokus američke administracije je na pomoći Ukrajini da napreduje u zonama sukoba, prvenstveno na istoku.

Sagovornici "Politika" upućeni u ovaj razgovor različito su shvatili Blinkenove reči o Krimu. Dvojica su iz reči državnog sekretara zaključili da Amerika ne smatra da je u ovom trenutku pametan potez gurati Kijev ka Krimu. Druga dvojica su u napomeni da je odluka isključivo na Ukrajini, videli signal da je Blinken otvoreniji ka ovakvom mogućem potezu Kijeva.

"Generalno govoreći, poruka je da postoji mnogo nejasnoća oko toga kako će se stvari razvijati sa realnom upitanošću oko kapaciteta obe strane da naprave značajnije pomake", rekao je jedan od neimenovanih izvora.

Razgovor koji se vodio preko Zum platforme bio je nezvanični, zbog čega ni sagovornici nisu želeli da budu imenovani, a ni Stejt department nije želeo da ga komentariše. Susret je bio poput ranijih sličnih sastanaka državnog sekretara sa ekspertima od kojih je želeo da čuje kako, kao ljudi sa strane, gledaju na ukrajinski konflikt.

Blinken će se ove nedelje pridružiti stranim zvaničnicima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i sa njima će razgovarati o budućoj pomoći Ukrajini.

Državni sekretar je poslednji u nizu američkih zvaničnika koji su razvejavali nade Kijeva da bi mogli da osvoje Krim.

Pre dve nedelje, viši oficir Pentagona rekao je članovima Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma da smatraju da Ukrajina ne može da zauzme Krim u skorijoj budućnosti.

Prethodno je sumnjičavost u sposobnost Kijeva da napreduje u konfliktu s Rusijom izrazio predsedavajući Združenog generalštaba oružanih snaga SAD general Mark Majli koji je rekao da smatra da će ove godine ukrajinska vojska vrlo teško potisnuti rusku sa teritorija na kojima se odvijaju sukobi.    

image