Svet

"Politiko": EU ne može da se dogovori oko najnovijeg paketa sankcija Rusiji

Lideri EU priznali su da je dalje zaoštravanje sankcija Rusiji postalo sve teže, budući da bloku ponestaje meta na koje bi sankcije mogle da se odnose
"Politiko": EU ne može da se dogovori oko najnovijeg paketa sankcija Rusijiwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov/Russian Look

Zemlje EU nisu uspele da postignu dogovor o novom paketu antiruskih sankcija na sastanku ambasadora u sredu, a pitanje sintetičkog kaučuka postalo je sporna tačka, preneo je "Politiko" nakon uvida u nacrte dokumenata EU.

Sintetička guma je jedinjenje koje se koristi u proizvodima kao što su gume i glavni je uvozni artikal za EU. Kako navodi "Politiko", zemlje poput Italije i Nemačke nevoljne su da zabrane trgovinu tim resursom sa Rusijom, dok je Poljska za.

Rusija je 2021. izvezla sintetičku gumu u vrednosti od skoro 2 milijarde dolara, dodaje taj medij, od čega je za EU izvezena guma u vrednosti od 700 miliona dolara.

Lideri EU priznali su da je dalje zaoštravanje sankcija Rusiji postalo sve teže, budući da bloku ponestaje meta na koje bi sankcije mogle da se odnose.

Pojedine države članice povukle su crvene linije kada su u pitanju sankcije Rusiji.

Mađarska je izjavila da neće podržati nijedan paket koji uključuje ograničenja ruske nuklearne energije zbog sporazuma sa Moskvom o proširenju nuklearne elektrane "Paks". Premijer Viktor Orban rekao je da Budimpešta "očigledno mora staviti veto" na takav predlog ako ga EU iznese.

U međuvremenu, Kijev i dalje lobira kod zapadnih partnera da ruska nuklearna industrija postane predmet sankcija.

Očekuje se da će predstojeći paket sankcija biti usvojen pre 24. februara, kada je godišnjica pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Kako ukazuju izvori "Politika", paket može uključivati dodatna ograničenja protiv ruske avio-industrije, banaka i flote naftnih tankera.

image