Ekonomija

Sankcije ne pogađaju Rusiju: Naftnih bušotina više nego u poslednjoj deceniji

Procene su da bi ruska proizvodnja nafte, uprkos ograničenjima nametnutim od Zapada, mogla da se održava na trenutnom nivou najmanje četiri do pet godina
Sankcije ne pogađaju Rusiju: Naftnih bušotina više nego u poslednjoj decenijiwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Iako Evropska unija tvrdi da je prošlonedeljna odluka Rusije da smanji proizvodnju nafte za pola miliona barela dnevno direktna posledica sankcija, podaci ukazuju na to da je ruska naftna industrija otporna na ograničenja koja joj je uveo Zapad.

Naime, ruske kompanije su u 2022. godini sprovele više bušenja na svojim naftnim poljima nego tokom poslednje decenije, piše "Blumberg".

"Industrija uglavnom nastavlja da radi kao i ranije", izjavio je šef istraživačkog centra u kompaniji "Biznis solušns tehnolodžis" Vitalij Mihalčuk, te dodao da je "Rusija uspela da zadrži većinu kompetencija, sredstava i tehnologija u oblasti naftnih usluga".

Uprkos tome što su neki zapadni naftni giganti, poput "Šela" i "Ekon mobila", obustavili ulaganja u RF, "Blumberg" iznosi podatak da su ruske naftne platforme prošle godine izbušile više od 28.000 kilometara, najviše u poslednjih deset godina. Ukupan broj započetih bušotina porastao je skoro sedam odsto, na više od 7.800, pri čemu je većina ključnih naftnih kompanija nadmašila svoje rezultate iz prethodne godine. 

Kako je naftna industrija nastavila da radi nakon sankcija

Nekoliko faktora je pomoglo ruskoj naftnoj industriji da nesmetano nastavi da funkcioniše. Pre svega veliki međunarodni dobavljači činili su samo 15 odsto ukupnih naftnih usluga u zemlji 2021. godine, odnosno najveći deo tržišta čine domaći proizvođači, npr. "Rosnjeft", "Gasprom", "Surguneftegas".

"Ruske kompanije privlače strane faktore ako su im potrebne visokotehnološke usluge i oprema", kao i napredni softver, naveo je moskovski konsultant Mihalčuk. Međutim, takve stvari nisu neophodne da bi se vadila nafta. 

Takođe, neke najznačajnije zapadne kompanije koje posluju na polju naftnih usluga nisu napustile zemlju. "Es-El-Bi" i "Vederford internešenel" nastavili su da rade u Rusiji, uz određena ograničenja.

A dva naftna giganta "Haliburton" i "Bejker Hjuz" koji su se povukli s ruskog tržišta prodali su svoje poslove lokalnim kompanijama.

Problem nabavki zapadne visokotehnološke opreme rešen je "zahvaljujući uvozu preko posrednika u prijateljskim državama ili pronalaženjem alternativnih dobavljača u Kini", rekao je Mihalčuk.

Otkako je u aprilu 2022. dostigla najniži nivo od 10,05 miliona barela dnevno nakon početka Specijalne vojne operacije, ruska proizvodnja nafte se oporavila na oko 10,9 miliona barela dnevno krajem 2022. i ostala blizu tog nivoa u januaru 2023.

Rezerve nafte dovoljne

Nema dokaza ni da je EU zabrana uvoza sirove nafte od 5. decembra 2022. izazvala probleme RF – proizvodnja je ostala stabilna u naredna dva meseca. 

Stope prerade u ruskim rafinerijama u prvih osam dana februara bile su oko dva odsto iznad nivoa u januaru, na nešto više od 5,8 miliona barela dnevno, prema "Blumbergu". Rezerve nafte u zemlji bile su iznad 25 miliona barela od 10. februara, u poređenju sa 20 miliona barela prošle godine kada je bila primorana da smanji proizvodnju. 

Procene su da bi ruska proizvodnja nafte mogla da se održava na trenutnom nivou najmanje četiri do pet godina.

"Rusija trenutno ima dovoljno rezervi da održi protok nafte. Ukoliko bi proizvodnja ostala blizu sadašnjeg nivoa, do 2027. samo tri odsto zavisiće od tehnologija kojima zemlja sada s teškoćom pristupa", zaključio je Mihalčuk za "Blumberg".

image