Svet

Nova legija stranaca u Ukrajini: Poljska šalje svoje "elitne" dobrovoljce da pomognu Kijevu

Kijev osniva još jednu stranu dobrovoljačku jedinicu, navodi portal Onet
Nova legija stranaca u Ukrajini: Poljska šalje svoje "elitne" dobrovoljce da pomognu Kijevu© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Ministarstvo odbrane Ukrajine odobrilo je stvaranje jedinice specijalnih snaga sastavljene u potpunosti od dobrovoljaca iz Poljske, objavio je poljski portal "Onet". Odluka je navodno doneta u Kijevu ranije ove nedelje.

Organizator jedinice, državljanin Poljske koji se borio u Ukrajini od februara prošle godine, sastao se u sredu sa predstavnicima Ministarstva odbrane, navodi portal i dodaje da će grupa "verovatno" biti nazvana Poljska dobrovoljačka legija i neće biti "tipična jedinica" već "elitna" grupa zadužena za izviđanje, sabotažu i druge specijalne zadatke.

"Izuzetno mi je važno što sam dobio priliku da formiram prvu poljsku specijalnu jedinicu u Ukrajini", rekao je za "Onet" organizator, čije ime iz bezbednosnih razloga nije objavljeno. "Poljska je zemlja koja najviše podržava Ukrajinu. Siguran sam da će naša jedinica biti uzor drugim sličnim formacijama", dodao je on.

Portal navodi da se priprema i nemačka jedinica. U Ukrajini već postoje dve "legije" stranih dobrovoljaca u službi Kijeva, jedna iz Rusije i druga iz Belorusije, a svaka se sastoji od "nekoliko desetina" boraca.

"Mnogo je lakše sa Poljacima nego sa Belorusima ili Rusima, koji dolaze iz neprijateljskih zemalja", rekao je za "Onet" neimenovani zvaničnik ukrajinskog Ministarstva odbrane. Papirologija će potrajati nedelju ili dve, dodao je on.

Pripadnici jedinice planiraju da uspostave centar za regrutaciju u Poljskoj, ali to "još nije dogovoreno sa poljskim vlastima", izvestio je "Onet". Varšava još nije komentarisala objavu portala, ali je Tviter nalog "Višegrad 24" – koji navodno vodi poljska vlada – pozdravila vesti o Legiji.

Varšava je jedna od najzdušnijih pristalica Kijeva i ponudila se da bude NATO logističko čvorište za snabdevanje Ukrajine oružjem i municijom i prihvatanje izbeglica. Poljska vlada je takođe zauzela tvrd stav prema sankcijama Rusiji i predvodila je napore da se Ukrajini isporuče tenkovi – dajući joj stotine sopstvenih T-72 prošle godine, a zatim je terala Nemačku da odobri izvoz "leoparda" u januaru.

Poljska je takođe zatvorila oči pred svojim državljanima koji su se prijavili u ukrajinsku vojsku, gde je krajem novembra život izgubilo preko 1.200, prema pisanju NDP-a. Taj medij, koji je kritičan prema vladi u Varšavi, tvrdi da je novo groblje u "američkom stilu" u Olštinu bilo namenjeno efikasnijim sahranama usred sve većeg broja žrtava.

"Onet" je najveći poljski internet portal, a u vlasništvu je "Aksel Špringera", nemačkog konzorcijuma sa otvoreno pro-NATO uređivačkom politikom.

image