Svet

Seks, laži i podkasti: Još jedan skandal sa zapadnim plaćenicima u Ukrajini

Osnivača grupe "Mocart" optužuju da je seksualni predator i prevarant
Seks, laži i podkasti: Još jedan skandal sa zapadnim plaćenicima u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Andriy Dubchak

Tužba bivšeg člana plaćeničke grupe "Mocart" pokrenula je ozbiljna pitanja o kontroverznoj formaciji, uključujući njenog osnivača – bivšeg američkog marinca Endija Milburna.

"Mocart grupa" osnovana je sredinom marta 2022. godine kao "protivteža" ruskoj privatnoj vojnoj trupi "Vagner" koja učestvuje u borbama u Donbasu. Milburn sa medijskim znanjem i iskustvom u borbi bio je veoma efikasan u infiltriranju u zašadne medije koji su ga naširoko citirali, piše "RT internešonel".

"Vođen istim proukrajinskim duhom koji je podigao žute i plave zastave širom zapadnog sveta, gospodin Milburn snažno oseća da je ovo pravedan rat", napisao je "Njujork tajms" u oktobru 2022. "Ali postoje i druge sile koje ga pokreću - dosada, krivica, njegove sopstvene tuge i potraga za iskupljenjem."

Predstavnici "Mocarta" javno su nastojali da sebe predstave ne kao najamnike, već kao tim iskusnih veterana koji lično ne nose oružje, ali pruža vitalnu vojnu obuku ukrajinskoj vojsci i izvlače civile sa linije fronta. Milburn je čak tvrdio da će članovi biti otpušteni na licu mesta ako se upuste u direktnu borbu sa ruskim snagama.

Dok su zapadni mediji uporno tvrdili da je "Mocart" grupa nije došla u Ukrajinu da se bori već da pomogne, sam Milburn je to demantovao rekavši za RT da je njegov primarni cilj bio da "ubije Ruse".

"Zašto treniramo momke? Nije samo da se brane, već i da ubiju neprijatelja. Sve što radimo je upravo u okviru parametara politike NATO-a. Zapad daje Ukrajini smrtonosno oružje koje ubija Ruse... Kada mi obučavamo vojnike, to je njihov cilj. Zato ih učimo kako da rukuju svojim oružjem."

Uprkos Milburnovom hvalisanju da njegova grupa "puni nišu koju niko ne popunjava", i njegovom uverenju da su pozamašna finansijska sredstva koja zapadne vlade izdvajaju apsolutno opravdana, željeno bogatstvo nije usledilo. Grupa je, na njegovo ogromno razočarenje, primila samo relativno male sume od neimenovanih američkih finansijera ukrajinskog porekla i od humanitarne organizacije u svrhu evakuacije.

Tužba

Tužba koju je Endi Bejn, "Mocartov" bivši finansijski direktor, podneo protiv Milburna i "optuženika Džona Doa od 1 do 10", koji su "pojedinci ili entiteti koji su delovali zajedno sa Milburnom ili pod njim", mogla bi da ponudi trag o tome zašto su Sjedinjene Države i njihovi saradnici bili toliko uzdržani da daju novac za napore.

Bejnova tužba oslikava šokantnu sliku krajnje haotične, korumpirane, kriminalne organizacije, u kojoj je "u više navrata" Milburn "preduzeo radnje koje su i nastaviće da nanose štetu kompaniji". Tužbu u 26 tačaka koja opisuje navodno problematično ponašanje Milburna i ekipe, zapadni mediji su potpuno ignorisali.

Neke od tih tačaka uključuju "pretnju i uznemiravanje vlasnika privatnog preduzeća koji je dobrovoljno dao renovirani stan 'Mocart grupi' na korišćenje, što je zapravo rezidencija u kojoj je Milburn organizovao brojne "noćne žurke" i držao "nedresiranog psa lutalicu... koji je slobodno vršio nuždu po stanu".

Kada ih je vlasnik izbacio zbog ovakvog ponašanja, Milburn ga je, kako se navodi, bombardovao "pretećim porukama", uključujući i onu u kojoj je upozorio da "nemaju pojma s kim imaju posla" i da "neće proći nekažnjeno".

Milburn je takođe "jednostrano" angažovao Ukrajinku koju je upoznao preko aplikacije za sastanke – "i sa kojom je ranije bio u vezi" – kao svog ličnog asistenta, plaćajući joj godišnje 90.000 dolara, "što je najmanje četiri puta više od uobičajene nadoknade za zaposlenog u Ukrajini na takvoj poziciji."

Milburn je navodno "seksualno uznemiravao mendžerku kancelarije" a kada ga je ona odbila, "preventivno ju je okarakterisao kao lažova", Bejnu i verovatno drugima, "u slučaju da progovori o njegovim postupcima".

Bejn je takođe optužio Milburna da je proneverio donacije i obogatio se kroz niz prevara. Navodno, Milburn je "mutio" sa linkovima za donacije na "Mocartovoj" veb stranici, tako da je novac namenjen organizaciji zapravo preusmeren drugoj kompaniji koju je Milburn osnovao.

Moguće je da su pojedini donatori znali da će njihov novac biti potrošen na veoma sumnjive, ako ne i otvoreno kriminalne aktivnosti, piše RT.

Milburn je navodno tražio gotovinu od privatnih kompanija, "obećavajući da će koristiti ta sredstva za plaćanje mita višim vojnim vođama kako bi doneli vojne odluke povoljne za očuvanje određene privatne imovine, bez obzira na štetu koju bi takve odluke mogle da nanesu vojnom položaju Ukrajine", stoga "prisiljavajući ukrajinsku vladu da preusmeri preko potrebne ukrajinske kontraobaveštajne resurse da bi pratila njegove nezakonite aktivnosti".

Bejn tvrdi da je primio "brojne preteće poruke" od Milburna kada je napustio kompaniju, uključujući obećanja "da će medijima reći o nepostojećim kompromitujućim informacijama", ako iznese u javnost ono što zna.

Ako je verovati "Mocartovom" glavnom finansijskom službeniku – a priroda njegovih optužbi sugeriše da on možda ima inkriminišuće dokaze koji bi ih potkrepili – visoki ukrajinski vojni oficiri nazivali su Milburna "ludim Amerikanacem" i želeli su da "ode kući i prestane da spasava našu zemlju."

U tužbi se takođe impliciraju da su Milburnove javne izjave da se "Mocart" nije i nikada neće baviti vojnim aktivnostima bile laži, a kompanija je aktivna plaćenička grupa sa planovima da proširi svoje poslovanje. Bejn takođe tvrdi da Milburn nije uspeo da pribavi neophodna odobrenja da bi se pridržavao Međunarodnih propisa o prometu oružja (ITAR).

"Izvan delokruga prvobitnog poslovnog interesa u Ukrajini, tražio je komercijalne ugovore za vojnu obuku u Jermeniji koji bi preusmerili resurse iz Ukrajine, učinivši to svesno i namerno bez registracije ili odobrenja Stejt departmenta Sjedinjenih Država, što je kršenje ITAR-a", navodi se u tužbi.

Dan nakon što je Bejnova tužba podneta, Milburn je odgovorio ogromnim brojem kontraoptužbi putem različitih platformi društvenih medija. U postovima, koje je kasnije obrisao, tvrdio je da je Bejn bio "nezadovoljni" bivši zaposleni koji je i sam optužen za finansijske i seksualne malverzacije.

Milburn je čak rekao da je Bejn u jednom trenutku pokušao da proda "Mocart grupu" talibanima što možda i nije toliko neverovatno, s obzirom na revnost stranaca da napune svoje džepove u pozadini ukrajinskog sukoba. Kao što je RT više puta dokumentovao, Međunarodna legija - uključujući njenu slavnu portparolku prevaranta - je leglo pronevera.

Postoje jasni znaci da ukrajinsko vojno osoblje i civilne vlasti u zemlji nisu iznad profitiranja od sukoba i učešća u zločinima u tom procesu.

Pijani Endi Milburn prokomentarisao je to u jednom decembarskom podkastu rekavši da je Ukrajina "korumpirano, sje**no društvo", koje vodi "mnogo sje**nih ljudi". Ovi komentari su takođe pomenuti u Bejnovoj tužbi gde se navodi da je Milburn bio "prilično pijan i da je iznosio neosnovane optužbe i pogrdne komentare na račun vlade Ukrajine i ukrajinske vojske".

image